13 Αυγούστου 2022

Λέσβος: Συνεργασία της Greenpeace και των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» με τις λιμενικές αρχές (vid)

Οι ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και της Greenpeace χρησιμοποιούν τρεις ειδικές φουσκωτές βάρκες, έχοντας ως βάση τη βόρεια ακτή της Λέσβου, για να πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης και υποστήριξης, κάτω από τον συντονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής. 

Ιατρικές ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» είναι επίσης, σε επιφυλακή στα σημεία που φτάνουν οι πρόσφυγες, ώστε να παρέχουν επείγουσα φροντίδα στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και για να εξασφαλίσουν την έγκαιρη μεταφορά τους στο νοσοκομείο με τρία ασθενοφόρα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες των εθελοντικών ομάδων που παρέχουν ήδη βοήθεια στους ανθρώπους που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά.

Μέσα στο ερχόμενο χρονικό διάστημα, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» σχεδιάζουν να προσθέσουν τρεις ακόμα διασωστικές λέμβους, ώστε να επεκτείνουν τη δυνατότητα των διασώσεων και σε άλλα νησιά. Οι ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» θα βοηθούν τους ανθρώπους σε βάρκες που κινδυνεύουν, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχουν ιατρική βοήθεια στους ανθρώπους που μόλις φτάνουν στη στεριά.

Σε βίντεο που ανάρτησαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στο διαδίκτυο, καταγράφεται η πρώτη θαλάσσια παρέμβαση από την ανθρωπιστική οργάνωση και τη Greenpeace στη Λέσβο, κοντά στην παραλία της Εφταλούς.

Δείτε το βίντεο:

Ένα πλοιάριο γεμάτο με οικογένειες που ταξίδεψαν από την Τουρκία έφθασε στην παραλία σε απόκρημνο μέρος με βράχια. Ως αποτέλεσμα, η βάρκα άρχισε να ανατρέπεται. Μέσω ασυρμάτου, ειδοποιήθηκε η ομάδα διάσωσης, καθώς το πλοίο πλησίαζε στις ελληνικές ακτές.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο σκάφος διάσωσης: ένα νεογέννητο μωρό περίπου δύο μηνών με το θείο του (πρόσφυγες από το Ιράκ) και ένας νεαρός άνδρας από τη Συρία. Όλοι οι υπόλοιποι που παρέμειναν στη βάρκα ήταν σε θέση να προσεγγίσουν τη στεριά.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr