23 Μαΐου 2022

Τουσκ: Να τηρήσουμε «Δουβλίνο» και «Σένγκεν»

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καλεί σήμερα, Πέμπτη (03/12/2015) τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τον «κανονισμό του Δουβλίνου» και να διασφαλίσουν την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο κανονισμός του Δουβλίνου προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους στην πρώτη χώρα εισδοχής στην ΕΕ, όπου και η αίτηση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί. Η εφαρμογή του «Δουβλίνου» έχει προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που αποτελούν τις κύριες χώρες υποδοχής, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση για την αλλαγή του κανονισμού.

Σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και άλλες πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες ο Ντόναλντ Τουσκ δηλώνει: «Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να εφαρμόσουμε σήμερα το Δουβλίνο. Αλλά από τους πολιτικούς ηγέτες μπορούμε τουλάχιστον να περιμένουμε μία διαφορετική νοοτροπία. Κάποιοι από αυτούς μας λένε ότι το προσφυγικό κύμα είναι πολύ μεγάλο για να το σταματήσουμε. Αυτό είναι επικίνδυνο. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι πρέπει να πούμε το εξής: Το προσφυγικό κύμα είναι πολύ μεγάλο για να μην το σταματήσουμε. Αυτή είναι μία κοινή αποστολή».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμπληρώνει ότι «από τη στιγμή που έχουμε κοινούς κανόνες, πρέπει να τους εφαρμόζουμε κιόλας. Αυτό ισχύει για το Δουβλίνο, αυτό ισχύει για το Σένγκεν, αυτό ισχύει για το Μάαστριχτ». Μία από τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Ντόναλντ Τουσκ, που λέει ότι «πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα για να μην καταρρεύσει το Σένγκεν» και στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που ζητεί «αλληλεγγύη, για να διατηρηθεί το Σένγκεν».

Ο κ. Τουσκ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα σε αυτές τις δύο προσεγγίσεις: «Η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η επίδειξη αλληλεγγύης στο εσωτερικό της Ευρώπης δεν αποτελούν οξύμωρο σχήμα. Εάν θέλουμε να πείσουμε τα κράτη-μέλη και τον κόσμο ότι η ασφάλεια δεν κινδυνεύει από τη διάθεσή μας να απορροφήσουμε τους πρόσφυγες, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr