3 Δεκεμβρίου 2022

Παυλόπουλος σε Δούρου: Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τα καταφέρουμε

Τον τεράστιο ρόλο που παίζουν οι Περιφέρειες σήμερα – και ιδιαίτερα η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Χώρας – ως προς την επανεκκίνηση της οικονομίας, ιδίως μέσω του ΕΣΠΑ, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο χωρίς πάντοτε το κεντρικό κράτος να τους έχει δώσει τα εφόδια για να τον αντιμετωπίσουν» τόνισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «από τον καιρό που «χτίστηκε» η Περιφέρεια, ο β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αλήθεια είναι (και πρέπει να την ομολογήσουμε) ότι δεν είχε την αναγκαία υποδομή. Και στα χρόνια που πέρασαν, δεν την απέκτησε πλήρως για να ανταποκριθεί σε έναν τόσο μεγάλο ρόλο. Άρα αυτό που κάνετε – και έχετε καταφέρει πολλά βρίσκοντας πόρους ως προς το ΕΣΠΑ και πέρα κι έξω από αυτό που ήταν το ΕΣΠΑ – ειδικά αυτό είναι προς τιμήν σας».

Ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε ότι οι Περιφέρειες έχουν πλέον αρμοδιότητες οι οποίες σχετίζονται με ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων τους. «Καλείστε να καλύψετε κενά του κεντρικού Κράτους σχετικά με την κοινωνική συνοχή, ιδίως σε μια εκρηκτική για την κοινωνία μας κατάσταση που αφορά την οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε. Κι εκεί πάλι, μέσα από την δουλειά την οποία έχετε κάνει, φαίνεται ότι οι Περιφέρειες – κι εδώ, ιδίως στο Λεκανοπέδιο – υποκαθιστούν το κεντρικό Κράτος σε πολλά ζητήματα» σημείωσε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι ορισμένες περιφέρειες (μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής, αλλά κυρίως οι Περιφέρειες στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο), έχουν να αντιμετωπίσουν ζητήματα τα οποία ούτε είχε φαντασθεί κανείς, όταν δημιουργήθηκε ο β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν.

Μάλιστα, τόνισε ότι όλοι οι Περιφερειάρχες τιμούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το να κάνουν τη δουλειά τους, όπως την κάνουν μέχρι σήμερα. Καταλήγοντας ο Πρόεδρος δήλωσε: «Σας διαβεβαιώ, έχουμε πολλά να αντιμετωπίσουμε ακόμα, και όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τα καταφέρουμε. Τούτος ο Λαός το δικαιούται μετά τα όσα έχει περάσει».

Από την πλευρά της, η κυρία Δούρου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει και της τρίτης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών, για τα προβλήματα της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας αλλά και όλων των Περιφερειών.

Επικαλούμενη και παλαιότερες δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου, η κυρία Δούρου υπενθύμισε τον εθνικής σημασίας ρόλο, που μπορούν και οφείλουν να έχουν οι Περιφέρειες:

«Οι Περιφέρειες οφείλουν να είναι ατμομηχανές της οικονομίας και της ανάταξης και ο συνεκτικός ιστός της Πατρίδας μας» δήλωσε η κα Δούρου και πρόσθεσε ότι ιδίως σήμερα, σε μια ασταθή διεθνή συγκυρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται από τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα, η πατρίδα μας παλεύει να ορθοποδήσει, και εκεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδίως ο β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης, πρέπει να έχει έναν σπουδαίο ρόλο.

«Ένα σπουδαίο ρόλο και μία αποστολή, όπου καλείται να εκπληρώσει με ελλιπή μέσα – και απευθύνομαι και σε ένα βαθύ γνώστη της δημόσιας διοίκησης, που αντιλαμβάνεται ότι χρειαζόμαστε μία γενναία θεσμική μεταρρύθμιση από χθες. Και για τις Περιφέρειες, και για την Πατρίδα ολόκληρη» κατέληξε η περιφερειάρχης.

Εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου, η κυρία Δούρου υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης θεσμικής θωράκισης των Περιφερειών και τόνισε οι Περιφέρειες οφείλουν να λειτουργήσουν καταλυτικά σε δυο επίπεδα: Εκείνο της κοινωνικής συνοχής και εκείνο της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι Περιφέρειες καλούνται να φέρουν σε πέρας αυτή την αποστολή, συχνά με ελλιπή μέσα, κυρίως σε θεσμικό επίπεδο – εξ ου και η άμεση ανάγκη θεσμικής τους θωράκισης, μέσα από την μεταρρύθμιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να αρθούν στο ύψος που απαιτεί η συγκυρία.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr