7 Ιουλίου 2020

Μόνη λύση το… χασις για τους Δημοκρατικούς

Μόνη λύση το… χασισάκι για τους Δημοκρατικούς
Η μάχη για το Κογκρέσο κυριαρχεί στην κάλυψη της εκλογικής μάχης, καθώς είναι αμφίβολο το ποιος θα ελέγχει τα δύο σώματα την επομένη. Σε οκτώ ημέρες, όμως, οι Αμερικανοί θα εκλέξουν και 37 κυβερνήτες, ενώ θα ψηφίσουν και για 6.118 έδρες στα κοινοβούλια των πολιτειών.Η ιστοσελίδα RealClearPolitics προβλέπει ότι 19 θέσεις κυβερνητών θα αλλάξουν κόμμα. Η αναταραχή αυτή θα εξακολουθήσει να σφραγίζει την αμερικανική πολιτική σκηνή πολύ μετά το τέλος της διετούς θητείας του επόμενου Κογκρέσου.

Τόσο στις πολιτείες όσο και σε εθνικό επίπεδο, οι προοπτικές για τους Δημοκρατικούς είναι ζοφερές. Οι Ρεπουμπλικανοί ελπίζουν ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο 6 ως 17 πολιτειακών κοινοβουλίων που σήμερα ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς. Υποστηρίζουν επίσης ότι θα έχουν καθαρό κέρδος πέντε κυβερνήτες. 

Αυτό θα αντιστρέψει εν μέρει την επιτυχία των Δημοκρατικών στις πρόσφατες εκλογές, όταν κέρδισαν σε κάστρα των Ρεπουμπλικανών όπως το Ουαϊόμινγκ και η Ιντιάνα. Οι τελευταίοι ελπίζουν όμως να κερδίσουν και στο Μίσιγκαν, το Οχάιο, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν. 

Τα πράγματα δεν είναι όμως όλα μαύρα για τους Δημοκρατικούς. Οι υποψήφιοί τους για τις θέσεις του κυβερνήτη στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα προηγούνται, παρά τα τεράστια ποσά που ξοδεύουν οι αντίπαλοί τους. Ορισμένα στελέχη του κόμματος πιστεύουν επίσης ότι μπορούν να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή του Τέξας. 

Υπάρχει κάτι ακόμη που φαίνεται να λειτουργεί υπέρ των Δημοκρατικών. Και αυτό είναι ο ενθουσιασμός των νέων, φιλελεύθερων ψηφοφόρων της Καλιφόρνιας για τη νομιμοποίηση της …κάνναβης. 

Η Κέιτι Σμιθ, εθελόντρια από την ομάδα «Yes on 19» που υποστηρίζει αυτό το μέτρο, πραγματοποιεί περιοδεία τις τελευταίες εβδομάδες μαζί με συναδέλφους της στα πανεπιστήμια, τα νυχτερινά κέντρα και τις αίθουσες συναυλιών για να αποσπάσει την υποστήριξη των νέων. 

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας της, πείθει ανθρώπους που δεν έχουν ψηφίσει μέχρι σήμερα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Αν και οι άνθρωποι αυτοί δεν δηλώνουν τι θα ψηφίσουν, η Σμιθ πιστεύει ότι είναι τοποθετημένοι στην Αριστερά.

Ένα από τα συνθήματα αυτού του στρατοπέδου είναι το «Yes we Cannabis», παραλλαγή του «Yes we Can» που ήταν το βασικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα το 2008. «Αυτό που τους οδηγεί στην κάλπη είναι η πρόταση 19», επισημαίνει η Σμιθ.

Τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος είναι τόσο ενθουσιασμένα με το φαινόμενο αυτό, ώστε εξετάζουν κατά πόσον η νομιμοποίηση της μαριχουάνας θα μπορούσε να φέρει στις κάλπες το 2012 τους νέους ψηφοφόρους και σε άλλες πολιτείες, όπως η Ουάσινγκτον, η Νεβάδα και το Κολοράντο.