7 Ιουλίου 2020

Ανεβάζουν τους τόνους γαλλική κυβέρνηση και συνδικάτα

Μετωπική κόντρα έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που μπαίνει αυτήν την εβδομάδα στην τελική ευθεία για τη θεσμοθέτησής της.

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τους απεργούς να δείξουν υπευθυνότητα, ενώ επικαλέστηκε το τεράστιο οικονομικό κόστος που έχουν προκαλέσει στη χώρα οι απεργίες, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών που κάνουν λόγο για ζημία 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, επικαλέστηκε το αρνητικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι απεργίες στους επενδυτές. Αύριο αναμένεται εκ νέου να παραλύσει η γαλλική πρωτεύουσα, με κινητοποίηση της νεολαίας, ενώ την Πέμπτη τα συνδικάτα έχουν προκηρύξει νέα, μεγάλη απεργία.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις της δεν βρήκαν ευήκοα ώτα στους απεργούς των διυλιστηρίων, των οποίων οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται παρά τις συνεχείς αστυνομικές παρεμβάσεις ενώ στις συνελεύσεις τους αποφάσισαν μαζικά τη συνέχιση των απεργιών.

Η κόντρα κλιμακώνεται καθώς σήμερα, μικτή επιτροπή, αποτελούμενη από επτά βουλευτές και επτά γερουσιαστές, εναρμόνισαν τα τροποποιημένα κείμενα και από τα δύο σώματα, ενώ αύριο θα περάσει από την τελική έγκριση της Γερουσίας και μεθαύριο της Βουλής. Ο νόμος αναμένεται ότι θα δημοσιευτεί στα μέσα του Νοέμβρη, μετά την υπογραφή δηλαδή του Νικολά Σαρκοζί και τη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Συμβουλίου.

newscode.gr