7 Φεβρουαρίου 2023

Μαύρα πρόβατα οι πολυεθνικές

Οι υψηλές τιμές στα προϊόντα έχουν πνίξει την αγορά, όμως γι’ αυτό δεν φταίνε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά οι πολυεθνικές.  

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, ύστερα από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας αυτής είναι ότι υπάρχουν αρκετά προϊόντα εσωτερικής παραγωγής, τα οποία, χωρίς ΦΠΑ είναι έως και 50% φτηνότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο! Το αντίθετο ακριβώς όμως διαπιστώνεται ότι ισχύει για τα βιομηχανικά προϊόντα.

Μάλιστα ο κ. Κορκίδης προχώρησε ακόμα περισσότερο και έκανε λόγο για το φαινόμενο των ενδο – ομιλικών πωλήσεων, το λεγόμενο «transfer pricing», μια διαδικασία που ακολουθούν οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε μέσω μιας τριγωνικής δικτύωσης πωλήσεων, να προκαλούν αλυσιδωτές αυξήσεις των προϊόντων, πριν καταλήξουν στο ράφι.

Άρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, οι μικρομεσαίοι έμποροι δεν διαμορφώνουν τις τιμές, ούτε δημιουργούν την ακρίβεια και το κυριότερο δεν μπορούν να παρέμβουν στη διαδικασία διαμόρφωσής τους.
newsbomb.gr