26 Φεβρουαρίου 2020

Προκλητική στάση Εγκεμέν Μπαγίς για το Κυπριακό

http://www.newscode.gr/images/sized/images/sized/articles/EGEMEN_BAGIS-458x315.jpgΣυνεχίζει τις προκλήσεις στο Κυπριακό η τουρκική πλευρά, καθώς σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της Τουρκίας… 

στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, κατά τη διάρκεια της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο υπάρχει «μια χώρα στο βορρά», αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, και «μια χώρα στα νότια, την οποία δεν αναγνωρίζουμε και δεν ξέρουμε εάν είναι χώρα». Η συγκεκριμένη πρόταση πυροδότησε την έντονη αντίδραση των παριστάμενων ελλήνων και κυπρίων ευρωβουλευτών, που ζήτησαν την ανάκληση των συγκεκριμένων προσβλητικών αναφορών του κ. Μπαγίς από τα πρακτικά. Ωστόσο, η συμπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Ελέν Φλορτ αρνήθηκε το αίτημα των βουλευτών, με συνέπεια την αποχώρησή τους από την συνεδρίαση.
Ωστόσο, η πρόκληση του τούρκου υπουργού δεν περιορίστηκε σε αυτή. Μίλησε επίσης για «δύο κράτη, δύο λαούς, δύο προέδρους και δύο Κοινοβούλια» στην Κύπρο, φράση που προκάλεσε την αντίδραση του αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, που τόνισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού γίνονται στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, επεσήμανε την αναγκαιότητα να ανοίξει το 140 κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων, που έχει να κάνει με τον Ανταγωνισμό.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπενθύμισε την επιφυλακτικότητα της Ευρώπης σχετικά με την σκοπιμότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ υπογράμμισε ότι η γείτονας χώρα δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα ζήτησε έμπρακτη απόδειξη της Τουρκίας ότι επιθυμεί να λύσει το Κυπριακό.

newscode.gr