27 Νοεμβρίου 2020

Ύπνος στην… αποθήκη

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα νέα μιας καινούριας έρευνας που μας ενημερώνει ότι …

έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε ύπνο και να τον χρησιμοποιούμε όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τόσο ώστε να ξεκουραστούμε αρκετά.

Οι ερευνητές του αμερικανικού Στρατιωτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου  Walter Reed,  με επικεφαλής το δρ. Τρέισι Ραπ,  ζήτησαν από τους εθελοντές να κάνουν κάποιες τροποποιήσεις στον ύπνο τους για να δουν τι ακριβώς θα συμβεί.
Οι μισοί ακολούθησαν για μία εβδομάδα το κανονικό τους πρόγραμμα ύπνου, ενώ οι άλλοι κοιμόντουσαν όσες ώρες ήθελαν.
Την επόμενη εβδομάδα οι ερευνητές επέτρεψαν σε όλους τους εθελοντές να κοιμούνται μόνο 3 ώρες το 24ωρο, επί επτά ημέρες.
Μετά το τέλος της εβδομάδας, οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε διάφορα τεστ και απέδειξαν ότι όσοι είχαν χορτάσει ύπνο την πρώτη εβδομάδα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στη στέρηση ύπνου, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν καλύτερους χρόνους αντίδρασης και βρίσκονταν σε υψηλότερη νοητική εγρήγορση σε σχέση με τους εθελοντές που δεν είχαν “αποθηκεύσει” ύπνο.
“Ανακαλύψαμε ότι εάν κάποιος φροντίζει να “χορταίνει” ύπνο γεμίζοντας τις “ρεζέρβες” του σε περιόδους που έχει τη δυνατότητα να κοιμηθεί λίγο παραπάνω, είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να αντέξει σε περιόδους που πρέπει να κοιμάται λίγο”, αναφέρει η Δρ. Ραπ.
 Στη συγκεκριμένη μελέτη δεν καθορίζεται, ωστόσο, πόσος ύπνος μάς χρειάζεται προκειμένου να κάνουμε “αποθήκευση”. Αυτό που μας συμβουλεύουν είναι να προσπαθούμε να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω όταν ξέρουμε ότι θα χρειαστεί να στερηθούμε τον επαρκή ύπνο τις επόμενες ημέρες.