4 Οκτωβρίου 2022

Ελέφαντες… κολυμβητές

Ήταν άραγε κάποτε ο ελέφαντας ψάρι; Πάντως, μπορεί να τα… καταφέρει μια χαρά και μέσα στο νερό. Οι ελέφαντες διαθέτουν έναν ειδικό πνευμονικό ιστό που τους επιτρέπει να αναπνέουν και κάτω από το νερό, σύμφωνα με έρευνες Αμερικανού επιστήμονα.

Ο δρ Τζον Γουέστ ανακάλυψε ότι οι αφρικανικοί ελέφαντες έχουν πυκνότερο πνευμονικό ιστό από άλλα θηλαστικά, ο οποίος τους δίνει τη δυνατότητα να αναπνέουν όχι μόνο με την προβοσκίδα τους, αλλά ακόμη και όταν βρίσκονται βυθισμένοι μέσα στο νερό

Ο δρ Γουέστ, πνευμονολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, παρουσίασε την ανακάλυψή του στην Αμερικανική Εταιρεία Φυσιολογίας στο Σαν Ντιέγκο. Εκεί είπε ότι η πίεση του νερού που ασκείται στις πλευρικές μεμβράνες που περικλείουν τους πνεύμονες είναι τόσο μεγάλη που σε οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό τα αγγεία δεν θα άντεχαν ή θα επροξενείτο αμέσως οίδημα (συσσώρευση μεγάλης ποσότητας υγρού). Όμως, οι ελέφαντες διαθέτουν πυκνό συνδετικό ιστό που επιτρέπει στους πνεύμονές τους να αντέχουν έντονες πιέσεις.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό επιστήμονα, «πολλοί βιολόγοι της εξέλιξης πιστεύουν ότι οι πρόγονοι του σημερινού ελέφαντα ήταν υδρόβιοι και ότι η προβοσκίδα που τους επιτρέπει σήμερα να αναπνέουν αναπτύχθηκε συν τω χρόνω».