10 Αυγούστου 2022

Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Oδηγία της  Τράπεζας της Ελλάδος στις εμπορικές τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις-εξπρές για τα «κόκκινα» στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια ανάλογα με την κατηγορία, το ύψος τους και το προφίλ του δανειολήπτη.

Σε ρυθμίσεις «κόκκινων» στεγαστικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων «σπρώχνει» τις εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σε συνδυασμό με τον Κώδικα Δεοντολογίας αποτελούν τον μπούσουλα για να επανέλθει σε ορθή πορεία το μεγαλύτερο ποσοστό από δάνεια ύψους 107 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται.

Σύμφωνα με το Εθνος, ήδη η BlackRock ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση όλων των προβληματικών δανείων και παρέδωσε την ανάλυσή της (segmentation report) στην Τράπεζα της Ελλάδος την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές η χαρτογράφηση των δανείων έγινε ανά κατηγορία, δηλαδή ιδιωτών και επιχειρήσεων, ανά μέγεθος δανείου, π.χ. μικρά στεγαστικά, δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κ.λπ.

Προχώρησε στην κατάταξη των επιχειρηματικών δανείων ανά κλάδο. Αποτύπωσε τον βαθμό δανεισμού των κόκκινων δανειοληπτών καθώς πολλοί έχουν δάνεια σε περισσότερες από μια τράπεζες.

Προχώρησε δε σε διαχωρισμό για τα δάνεια που μπορούν να ανακτηθούν και τα οποία κυρίως είναι δάνεια βιώσιμων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι 4 βασικότερες ρυθμίσεις που προτείνονται είναι:

Ανταλλαγή ακινήτου με άλλο μικρότερης αξίας.

Πληρωμή ενός μέρους του δανείου και πάγωμα του υπολοίπου.

Επιμήκυνση της διάρκειας και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής του δανειολήπτη με μεταφορά βαρών στους εγγυητές – κληρονόμους.

Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και πληρωμή ενοικίου, το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά.

 

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr