19 Σεπτεμβρίου 2021

Ανδρέας Δρακόπουλος: Είμαι θυμωμένος με τους Έλληνες εφοπλιστές

Με μια συνέντευξη – ποταμό στο περιοδικό TIME, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Ανδρέας Δρακόπουλος αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά των Ελλήνων εφοπλιστών που δεν βοηθούν τη χώρα να βγει από το τέλμα.

Ο κ. Δρακόπουλος μιλώντας στο Time κάλεσε τους Έλληνες κροίσους να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την χώρα και εξέφρασε τη δυσφορία του για αρκετούς από αυτούς που – όπως είπε – τους γνωρίζει αρκετά καλά. «Είμαι πολύ θυμωμένος με αυτή την κατηγορία των ανθρώπων. Δεν είναι τίποτα προσωπικό. Ξέρω κάποιους από αυτούς. Είναι φίλοι μου, και παλαιοί συμμαθητές μου. Αλλά θέλω να το επισημάνω, ηθικά, πρακτικά, ότι δεν κάνουν αρκετά, ότι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι πλούσιοι Έλληνες θα μπορούσαν να κάνουν πολλά, πολύ περισσότερα από ότι κάνουν σήμερα για την χώρα. «Δεν κάνουν φιλανθρωπίες, δεν πληρώνουν φόρους και δεν ξεκινούν νέες επιχειρήσεις», είπε και προσέθεσε πως η συνταγματική φορολογική απαλλαγή των Ελλήνων εφοπλιστών έχει χάσει τον αρχικό της σκοπό.

«Ήταν ένας διαφορετικός νόμος για διαφορετικές περιστάσεις. Είχε δημιουργηθεί έτσι ώστε να επαναπατρίζονται χρήματα στην Ελλάδα διότι η χώρα χρειαζόταν επενδύσεις. Αλλά πιστεύω ότι ο νόμος αυτός έχει κακοποιηθεί», είπε ο κ. Δρακόπουλος ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι απαλλαγές θεσπίστηκαν στο παρελθόν για να επενδύουν το χρήμα στην Ελλάδα και όχι να το διοχετεύουν σε φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια.

DRAKOPOULOS

Το ζήτημα με την φορολογία των εφοπλιστών είναι εξόχως σημαντικό και δεν είναι τυχαίο ότι το επεσήμανε μέσα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα των προθέσεων της Κομισιόν που δεν είναι άλλο από το ότι επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αυτό το «απόστημα» των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές.

Τα μηνύματα που έρχονται πλέον από όλες τις πλευρές προς την ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κυβερνήσει και να προχωρήσει σε αυτό που λέμε «αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης».

Το Newbomb.gr έχει πολλές φορές στηλιτεύσει και την σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που – άγνωστο γιατί – φοβούνται να ακουμπήσουν αυτό το φλέγον ζήτημα την ώρα που ο ελληνικός λαός, μισθωτοί και συνταξιούχοι στενάζουν και ματώνουν για να αποπληρώνουν τα συνεχώς διογκούμενα χρέη προς τα κρατικά ταμεία.

To Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανέλαβε προ ημερών νέα πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με την διάθεση -άμεσα και επιπλέον των τακτικών του δωρεών- ποσού 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» δώρισε 100 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας το 2010 και άλλα 100 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων το 2012.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr