26 Νοεμβρίου 2022

Παραιτήθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ, παραδίδει την εξουσία στο στρατό

Πανηγύρι στο Κάιρο για την παραίτηση ΜουμπάρακΟ Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε και παρέδωσε την εξουσία στον στρατό…

ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου.


Η πολυαναμενόμενη εξέλιξη έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους του Καΐρου, αλλά το ερώτημα είναι πλέον πώς θα ολοκληρωθεί με ομαλότητα η μετάβαση της εξουσίας σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, όπως ζητά η διεθνής κοινότητα.

«Μέρα απελευθέρωσης» της χώρας δηλώνει ο Ελ Μπαραντεί, μία σύντομη μεταβατική περίοδο εξουσίας από τον στρατό ζητά η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η εξουσία προσωρινά (;) στο στρατό

«Μέσα σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που περνά η χώρα, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να εγκαταλείψει την προεδρία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν στο διάγγελμα του στην κρατική τηλεόραση, λίγο μετά τη δύση του ηλίου.

Διευκρίνισε ακόμα ότι ο Χ.Μουμπάρακ εξουσιοδότησε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων να διευθύνει τις υποθέσεις του κράτους. «Ο Θεός να μας προστατεύει και να μας οδηγεί», κατέληξε.

Επικεφαλής του Συμβουλίου θα είναι ο υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι.


Το Al Arabiya ανέφερε ότι το Συμβούλιο θα αποπέμψει το υπουργικό συμβούλιο, την Άνω και την Κάτω Βουλή και θα κυβερνήσει με τον επικεφαλής του συνταγματικού συμβουλίου. Προσθέτει ότι οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται.

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα είναι το υποκατάστατο της νόμιμης κυβέρνησης. Αργότερα θα ανακοινώσουν αλλαγές και ρυθμίσεις ώστε να γίνουν οι αλλαγές που ζήτησαν ο λαός. Επιπλέον, επαίνεσαν τον πρώην πρόεδρο για την συνεισφορά τους στο έθνος.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, μετά την ανάθεση της διακυβέρνησης στο στρατιωτικό συμβούλιο ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση. Καλούν σε μία «ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης».

Ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του είναι από το πρωί της Παρασκευής στην εξοχική του κατοικία στο θέρετρο του Σαρμ-ελ-Σέιχ.

* Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι παγώνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Χόνι Μουμπάρακ και της οικογένειας του στη χώρα. Η απόφαση ισχύει αμέσως, διευκρίνισε η κυβέρνηση.

«Ημέρα απελευθέρωσης»

Η είδηση της παραίτησης του προέδρου Μουμπάρακ μετά από ημέρες παλινωδιών εκ μέρους του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους διαδηλωτές που έχουν κατέβει στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων. «Ο λαός έριξε το καθεστώς» φωνάζουν στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, πλατεία-σύμβολο της αντικυβερνητικής εξέγερσης.

Πανηγύρι στην Αίγυπτο και όλη τη Μέση Ανατολή
«Είναι η σπουδαιότερη ημέρα της ζωής μου. Η χώρα απελευθερώθηκε μετά από δεκαετίες καταπίεσης», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντεί, εκφραστής της αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε ότι περιμένει μία ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, Χόσαμ Μπαντράουι, που διορίστηκε πριν από λίγες μόλις ημέρες. Στη δήλωση του σημειώνει ότι «η σύσταση νέων κομμάτων είναι κάτι πολύ καλό για την κοινωνία τώρα, στο παρόν στάδιο».

Ομαλή μετάβαση ζητά η Δύση
Μία ομαλή μετάβαση εξουσίας ζητούν οι δυτικές χώρες, στην πρώτη αντίδραση τους μετά τις ανακοινώσεις στην Αίγυπτο. Την ικανοποίηση των δυτικών χωρών δείχνει ενδεικτικά αλλά πολύ χαρακτηριστικά η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον. Ο Χόσνι Μουμπάρακ «άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού» και άνοιξε ο δρόμος για «πιο άμεσες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Η κατάληξη μίας πολυήμερης εξέγερσης

Για 18 ημέρες, από τις 25 Ιανουαρίου, χιλιάδες διαδηλωτές στο Κάιρο και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας κατέβαιναν σε διαδήλωση απαιτώντας μόνο την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ και μάλιστα τώρα, και όχι τον Σεπτέμβριο όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος σε προηγούμενο διάγγελμα.

Την Παρασκευή, μετά την ψυχρολουσία της ανακοίνωσης περί μη αποχώρησης του Μουμπάρακ το βράδυ της Πέμπτης (όπως αναμενόταν), εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν και πάλι στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, γύρω από το προεδρικό μέγαρο που το φρουρούσε ο στρατός και το μέγαρο της ραδιοτηλεόρασης.

Επεισόδια και ανταλλαγή πυρών σημειώθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στη χερσόνησο του Σίνα όπου οι διαδηλωτές προσπάθησαν να απελευθερώσουν κρατούμενους και πυρπόλησαν αυτοκίνητα.

Οι διαδηλωτές περιμένουν ακόμη να δουν τη στάση του στρατού που όλες αυτές τις ημέρες κράτησε μία τυπικά ουδέτερη στάση για τη διαφύλαξη της ασφάλειας, αν και στην πράξη ήταν υπέρ των διαδηλωτών, σε αντίθεση με την αστυνομία που προσπάθησε να καταστείλει με αγριότητα την εξέγερση.

Σε ανακοίνωση στην τηλεόραση, ο στρατός δεσμεύεται για την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης της τελευταίας 30ετίας «όταν έχει λήξει η παρούσα κατάσταση». Ακόμη, δεσμεύτηκαν ότι στηρίζουν τη μεταβίβαση εξουσιών στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν και εγγυώνται δίκαιες και ελεύθερες προεδρικές εκλογές, συνταγματικές αλλαγές και «προστασία του έθνους».