28 Μαΐου 2022

Χρεοκόπησε και επίσημα η Αργεντινή

Cristina-Fernández-de-Kirchner-570

Η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων, International Swaps and Derivatives Association, ISDA ουσιαστικά ….

κήρυξε χθες την Αργεντινή σε κατάσταση χρεοκοπίας, θέτοντας σε κίνηση μια διαδικασία η οποία μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για την άμεση εξόφληση συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDSs) η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Η επιτροπή κρίσεων της ISDA έκρινε ότι σημειώθηκε ένα συμβάν «αδυναμίας πληρωμής» » συμβάσεων σε ισχύ την 30ή Ιουλίου, την ημέρα που η Αργεντινή δεν μπόρεσε να καταβάλει τα τοκοχρεολύσια ορισμένων από τα ομόλογά της που υπόκεινται σε νομικό καθεστώς άλλων κρατών και η αξία των οποίων είχε απομειωθεί.

Πάντως η Standard & Poors έχει αποφασίσει ήδη την χρεοκοπία της χώρας καθώς υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της χώρας, από την βαθμίδα CCC-, στην κατηγορία SD, δηλαδή «επιλεκτική χρεοκοπία, υποδεικνύοντας ότι η Αργεντινή αθέτησε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το ξένο συνάλλαγμα.

Μετά από μία μακρά δικαστική διαμάχη με τα κερδοσκοπικά ταμεία (hedge funds) που αρνήθηκαν να δεχθούν την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2002, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής δεν κατάφερε να επιτύχει συμφωνία πριν την καταληκτική προθεσμία που είχε έως τα μεσάνυχτα για την πληρωμή τοκομεριδίων σε αναδιαρθρωμένα ομόλογά της.

Ακόμα και να είναι σύντομη η χρεοκοπία, θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο νόμισμα της χώρας. Επίσης θα εξαντληθούν τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας και θα τροφοδοτηθεί ο πληθωρισμός που είναι ήδη από τους υψηλότερους στον κόσμο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι αναλυτές για την κατάσταση στην Αργεντινή

Η μακρά διαμάχη της Αργεντινής με τους πιστωτές της κατέστησε το κόστος ασφάλισης των ομολόγων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας ακριβότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και αυξήθηκε περισσότερο από 11% την τελευταία εβδομάδα.

Παρόλο που επικρατεί αυτή η κατάσταση, η DE Shaw, το οικογενειακό γραφείο του Τζορτζ Σόρος, η Third Point και η Renaissance Technologies αγόρασαν τοποθετήσεις σε αργεντίνικες εταιρείες που είναι εισηγμένες στις αμερικανικές αγορές όπως τις πετρελαϊκές YPF και Petrobras Argentina, την πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telecom Argentina και την τράπεζα Banco Frances, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στις επιστολές τους προς τους επενδυτές και τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις.

Οι αναλυτές εξηγούν πως η περίπλοκη φύση της χρεοκοπίας έχει δημιουργήσει ελπίδες σε μερικούς επενδυτές ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση και ίσως να κερδίσουν τελικά οι ομολογιούχοι εάν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του 2001 και έσυραν τώρα τη χώρα στα δικαστήρια.

Ο Νταν Λόεπμ, διαχειριστής του αμερικανικού hedge fund των 14 δισ. δολ. Third Point, ανέφερε σε επιστολή του προς τους επενδυτές αυτόν τον μήνα ότι αγόρασε ποσοστό στην YPF υποστηρίζοντας πως «βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή για τη χώρα». Έγραψε πως εάν η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους holdout επενδυτές «η Αργεντινή θα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας».

Οι επενδυτές των hedge funds είπαν πως ο διακανονισμός της χώρας με την ισπανική Repsol -της οποίας το ποσοστό στην YPF κρατικοποιήθηκε το 2012- δημιούργησε νέο ενδιαφέρον από τα hedge funds τα οποία εκτιμούν πλέον ότι η Αργεντινή θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους διεθνείς επενδυτές.

«Ένας αριθμός funds παίζουν το στοίχημα της εξομάλυνσης από τότε που έγινε ο διακανονισμός για την ΥΡF» δήλωσε και ο Άλπερ Ίνσε, γενικός διευθυντής της Paamco, επενδυτής 9 δισ. Δολαρίων σε hedge funds.

«Η Αργεντινή πρέπει να σταματήσει την παραπληροφόρηση»

Άτεγκτος εμφανίστηκε σήμερα ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα, επικρίνοντας την απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να κηρύξει παύση πληρωμών στα μέσα της εβδομάδας αντί να πληρώσει τους επενδυτές που διακρατούσαν ομόλογά της, όπως την διέταξε.

Στην ακρόαση που έγινε σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Γκρίζα είπε στους δικηγόρους του γραφείου Cleary Gottlieb που εκπροσωπεί την Αργεντινή «να προβούν σε ενέργειες ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση» από τη χώρα όσον αφορά τη διαμάχη της με τους επενδυτές. Πολλοί αξιωματούχοι της Αργεντινής έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, γεγονός που ο δικαστής χαρακτήρισε «μισή αλήθεια».

Η χώρα «έχει εκδώσει δημόσιες ανακοινώσεις που ήταν άκρως παραπλανητικές και αυτό πρέπει να σταματήσει», ανέφερε.
Ο Γκρίζα έχει διατάξει το Μπουένος Άιρες να καταβάλει το ποσό του 1,33 δισεκ. δολαρίων συν τους τόκους στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML Capital και Aurelius Capital Management τα οποία δεν είχαν συμφωνήσει στο «κούρεμα» του χρέους της Αργεντινής, όπως οι υπόλοιποι πιστωτές της.

Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι καταθέτοντας το ποσό των 539 εκατομμυρίων δολαρίων για την προγραμματισμένη πληρωμή των μερισμάτων στις 30 Ιουνίου στον λογαριασμό της τράπεζας Mellon της Νέας Υόρκης —μέσω της οποίας γίνεται η αποπληρωμή του χρέους της— έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της. Ωστόσο ο Γκρίζα είχε διατάξει την Mellon να μην δώσει τα χρήματα στους ομολογιούχους που είχαν δεχτεί το κούρεμα το 2005 και το 2010, μέχρι να αποπληρωθούν και οι οφειλές της Αργεντινής προς τα δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Το δικαστήριο συνεδρίασε σήμερα «για να αποσαφηνίσουμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια», πρόσθεσε ο δικαστής υπογραμμίζοντας ότι «όσα συνέβησαν αυτήν την εβδομάδα ούτε έσβησαν ούτε ελαχιστοποίησαν τις υποχρεώσεις της Δημοκρατίας της Αργεντινής».

Ο Γκρίζα υπερασπίστηκε επίσης τον μεσολαβητή που είχε διορίσει ο ίδιος, τον Ντάνιελ Πόλακ, χαρακτηρίζοντάς τον «απολύτως αμερόληπτο και ικανό» δικηγόρο. Σημείωσε ότι ένας διακανονισμός είναι «ο μοναδικός τρόπος» για να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις υποχρεώσεις της Αργεντινής απέναντι στους πιστωτές της. «Τα χρέη δεν εξανεμίστηκαν. Δεν υπάρχει πτώχευση, δεν υπάρχει κάποια διαδικασία αφερεγγυότητας (σ.σ. που οδηγεί σε χρεοκοπία). Τα χρέη είναι ακόμη εκεί», συνέχισε.

Η εντολή του όσον αφορά το διορισμό του Πόλακ ως μεσολαβητή ισχύει ακόμη και οι δύο πλευρές είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί του. «Δεν συνέβη τίποτα αυτήν την εβδομάδα που να ακυρώνει την ανάγκη εξεύρεσης ενός διακανονισμού», επέμεινε, και σημείωσε ότι θεωρεί πως «είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η διαδικασία όσον το δυνατόν γρηγορότερα».

«Δεν μπορεί να παραμείνει σε εκκρεμότητα. Τι θα συμβεί; Άλλα 10 χρόνια αναποφασιστικότητας; Όχι», είπε αναφερόμενος στη διαδικασία που αφορά την επίλυση της διαφοράς του χρέους. Όπως τόνισε, δεν αρκεί να λέει η Αργεντινή ότι θα πληρώσει τόκους στους ομολογιούχους, γιατί σε αυτήν την περίπτωση εφαρμόζεται ο νόμος και, όπως είπε, «το δικαστήριο φυσικά δεν πρόκειται να αγνοήσει τον νόμο».

Οργή στην Αργεντινή – Σκέψεις για προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης

Οργισμένοι είναι στην Αργεντινή μετά την απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ και ο γενικός γραμματέας Χόρχε Καπιτάνις άσκησε σκληρή κριτική στην δικαιοσύνη ενώ χαρακτήρισε ανίκανο τον διαμεσολαβητή που είχε οριστεί από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για τις διαπραγματεύσεις. Ο Καπιτάνις τόνισε πως το Μπουένος Αιρες εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια στη Χάγη για την υπόθεση.

koolnews.gr