5 Φεβρουαρίου 2023

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Όσοι διαλαλούν ότι θα έρθουν νύχτα, μπορεί να ξυπνήσουν ξαφνικά

Μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όσοι διαλαλούν ότι ίσως μας επισκεφθούν μια νύχτα ξαφνικά να ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα ξαφνικά και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Και ας μάθουν ότι κάθε γιουρούσι που επικαλούνται μπορεί να μετατραπεί σε άτακτη όπισθεν προς την αφετηρία του» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στην Κρήτη.

Ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας την ομιλία του, έκανε μια υπαινικτική αναφορά στα όσα συμβαίνουν στη Βουλή και την πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον του ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «Σας ευχαριστώ γι αυτή την υποδοχή. Αυτή είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που στέλνει η Κρήτη. Την επόμενη φορά θα χρειαστούμε πολύ μεγαλύτερο χώρο. Τέτοια συγκέντρωση στο Ηράκλειο δεν έχω ξαναδεί. Να ζητήσω συγγνώμη για όσους δεν μπόρεσαν να χωρέσουν στην αίθουσα και παρακολουθούν από το προαύλιο.
Ειδικά εδώ, ειδικά στον τόπο μου, παίρνω νέα δύναμη από τον ενθουσιασμό σας. Σήμερα, αυτό που βλέπω με πείθει ότι ο στόχος μας είναι κοντά. Η Κρήτη απ’ άκρο σε άκρο να γίνει γαλάζια. Δεν το πετύχαμε την προηγούμενη φορά, θα το πετύχουμε τώρα. Από ουραγό κάνουμε την Ελλάδα πρωταγωνιστή και τους πολίτες απαλλαγμένους από βάρη που δεν τους ανήκαν».

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, ανέφερε: «Βρισκόμαστε ένα σκαλί από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έχει σημασία για όλους μας. Εσείς ξέρετε καλύτερα ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και χαμηλότερες εισφορές. Η εισφορά αλληλεγγύης καταργήθηκε. Σε ορισμένες παρεμβάσεις μας πήγαμε πέρα και πάνω από το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Στο τέλος του μήνα οι συνταξιούχοι θα δουν, όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά, για πρώτη φορά καλύτερες αποδοχές ύστερα από 12 χρόνια. Την 1η Απριλίου, θα έχουμε την 3η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και δεν θα είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της επιλογής μας. Να αυξάνουμε το δημόσιο πλούτο και να επιστρέφει στον πολίτη.

Δεν λέω ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα του ΕΣΥ, όμως εδώ στην Κρήτη ξέρετε ότι έχουμε υποδεχθεί 1893 νέους επαγγελματίες υγείας και σύντομα θα έρθουν καινούργιοι νοσηλευτές. Μόνο στην Κρήτη ήρθαν ως μόνιμο προσωπικό 2689 δάσκαλοι και καθηγητές. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι άλλο από την ακρίβεια, το εισαγόμενο κύμα που πολιορκεί τα οικονομικά κάθε νοικοκυριού. Αρκετοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται. Απέναντι σε αυτή την απειλή έχουμε υψώσει και θα εξακολουθήσουμε να υψώνουμε όλο και πιο πολλά αναχώματα. Πιστεύω ότι και ο πιο κακόπιστος δεν μπορεί να μη παραδεχθεί ότι αντισταθμίσαμε τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, αποφύγαμε τα χειρότερα.

Οι παραγωγοί ενέργειας και τα υπερκέρδη τους χρηματοδότησαν τις επιδοτήσεις. Ξέρουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στα τρόφιμα. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι σημαντικό εργαλείο. Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί το καλάθι του νοικοκυριού και ο Πρόεδρος Μακρόν στη Γαλλία ετοιμάζεται να το αντιγράψει και να κάνει το ίδιο. Το Φεβρουάριο έρχεται το market pass. Θα απορροφήσουμε πρακτικά πλήρως τις αυξήσεις του πληθωρισμού στα βασικά είδη ανάγκης. Ούτε μπορώ, ούτε και θέλω να ωραιοποιήσω τα πράγματα. Για την ακρίβεια και αγωνιούμε, και προσπαθούμε και αντιδρούμε. Τα στοχευμενα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν».


Πηγή