7 Φεβρουαρίου 2023

Κορονοϊός στην Κίνα: Αυξάνονται οι θάνατοι… εξαντλούνται τα φέρετρα

Οι αυξημένοι θάνατοι απο κορονοϊό στην Κίνα έχουν προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις στα…φέρετρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC

Οι τεχνίτες που παρασκευάζουν φέρετρα στη βόρεια επαρχία Σανσί είναι απασχολημένοι. Τους τελευταίους μήνες λένε, δεν έχουν χρόνο να σταματήσουν καθόλου τη δουλειά. Ένας ντόπιος πελάτης είπε ότι κατά καιρούς τα φέρετρα έχουν εξαντληθεί. Γελώντας με μια δόση μαύρου χιούμορ, πρόσθεσε ότι όσοι εργάζονται στον κλάδο των τελετών έχουν «κερδίσει μια μικρή περιουσία».

Υπήρξε μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον πραγματικό αριθμό θανάτων από τον Covid στην Κίνα, αφού ο ιός «γονάτισε» τις μεγαλουπόλεις της. Περίπου το 80% του πληθυσμού, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δηλαδή, έχει μολυνθεί από τότε που η Κίνα ήρε τους περιορισμούς τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον κορυφαίο επιδημιολόγο Wu Zunyou.

Το περασμένο σαββατοκύριακο η Κίνα ανέφερε 13.000 θανάτους που σχετίζονται με τον κορονοϊό σε λιγότερο από μια εβδομάδα, αριθμός που προστέθηκε στους 60.000 θανάτους που έχει καταμετρήσει από τον Δεκέμβριο. Αλλά αυτοί οι θάνατοι σημειώθηκαν στα νοσοκομεία. Στις αγροτικές περιοχές υπάρχουν ελάχιστες ιατρικές εγκαταστάσεις και όσοι πεθαίνουν στο σπίτι ως επί το πλείστον δεν υπολογίζονται.

Δεν υπάρχει καν επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των θανάτων στα χωριά. Αλλά το BBC βρήκε στοιχεία για έναν σημαντικό, αυξανόμενο αριθμό νεκρών, μετά απο επισκέψεις σε κρεματόρια και γραφεία τελετών.Η ζήτηση για τα διακοσμητικά της κηδείας έχει αυξηθεί, δύο ή τρεις φορές από το κανονικό.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια νέοι επιστρέφουν στις πατρίδες τους αυτή την εποχή για να γιορτάσουν το Σεληνιακό Νέο Έτος, το πιο σημαντικό φεστιβάλ της Κίνας. Τα χωριά στα οποία επιστρέφουν είναι πλέον μέρη όπου ζουν κυρίως ηλικιωμένοι – άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι στον Covid. Υπήρξε μεγάλη ανησυχία ότι η μαζική μετανάστευση του φετινού Ανοιξιάτικου Φεστιβάλ θα μπορούσε να προκαλέσει έξαρση κορονοϊού σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, με θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Ο γιατρός Dong Yongming, ο οποίος λειτουργεί μια μικρή κλινική, πιστεύει ότι τουλάχιστον το 80% των κατοίκων στην περιοχή του έχουν ήδη κολλήσει Covid-19. Όσοι πεθαίνουν σε αγροτικές περιοχές θάβονται στα χωράφια. Στη συνέχεια, οι αγρότες συνεχίζουν να φυτεύουν καλλιέργειες και να εκτρέφουν ζώα γύρω από τους λόφους των προγόνων τους.


Πηγή