28 Νοεμβρίου 2022

Πήρε πάλι την ανιούσα η τιμή του φυσικού αερίου

Στα 125 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility).

Μια πρόβλεψη πως τελειώνουν οι ημέρες της όψιμης καλοκαιρίας και ο Δεκέμβριος θα είναι εξαιρετικά κρύος, σε συνδυασμό με τη διακοπή της παραγωγής σε ορισμένες σημαντικές εγκαταστάσεις, ήταν αρκετά για να πάρει και πάλι την ανιούσα η τιμή του φυσικού αερίου.

Εληξε έτσι η ανάπαυλα που είχε γνωρίσει τελευταία η αγορά με την υποχώρηση των τιμών του καυσίμου, καθώς αυτή οφειλόταν εν μέρει στην πληρότητα των ταμιευτήρων της Ευρώπης, αλλά και στην καλοκαιρία. Η αιφνίδια άνοδος χθες προδίδει πως με ένα ξαφνικό κύμα ψύχους ή με μια μείωση της προσφοράς ενέργειας, η Γηραιά Ηπειρος θα καταφύγει αμέσως στα αποθέματά της και πιθανώς θα αναγκαστεί να επιβάλει δελτίο στα καύσιμα.

Καθοριστικός παράγοντας που εξώθησε ανοδικά την τιμή του αερίου ήταν η είδηση ότι οι θερμοκρασίες αρχίζουν να υποχωρούν σταδιακά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης. Ανάμεσά τους η Γαλλία και η Βρετανία. Παράλληλα, όμως, τις ανοδικές τάσεις ενίσχυσε το γεγονός ότι δύο κοιτάσματα αερίου στη Νορβηγία ανακοίνωσαν ξαφνικά μείωση της παραγωγής, που δεν είχε προγραμματισθεί. Συνολικά, πάντως, οι ροές του καυσίμου από τη σκανδιναβική χώρα προς την Ε.Ε. αναμένεται να παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερές.

Παράλληλα η Energy Scan, πλατφόρμα αναλύσεων της ενεργειακής Engie, ανέφερε μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας στη Γερμανία. Σε όλα αυτά προστίθεται το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη υποβάλει σχέδιο για την επανέναρξη της λειτουργίας της μεγάλη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου της Freeport στις ΗΠΑ, που διέκοψε τις εργασίες της προ μηνών εξαιτίας πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις της. Παραμένει ως εκ τούτου ασαφές κατά πόσον θα αρχίσει και πάλι να λειτουργεί μέσα στον μήνα, όπως σχεδίαζε αρχικά και βέβαια η αβεβαιότητα εντείνει την ανησυχία στην Ευρώπη.


Πηγή