3 Δεκεμβρίου 2022

Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταθέτει σήμερα η Μάγδα Φύσσα

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δεν θα έκαναν τίποτα εκείνο το βράδυ, αν δεν ήταν μέλη της οργάνωσης και δεν είχαν εντολές»

Με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα ανοίγει σήμερα ο κύκλος των μαρτύρων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 15 Ιουνίου 2022, αλλά μέχρι σήμερα επιδόθηκε στην επίλυση δικονομικών – διαδικαστικών ζητημάτων, αλλά και αιτημάτων των κατηγορουμένων.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκινά πρακτικά σήμερα το πρωί, όταν η μητέρα του Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά, θα ξεκινήσει την κατάθεση της.

Τον ίδιο ρόλο είχε και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, όταν στις 2 Οκτωβρίου 2015, κατέθεσε για πρώτη φορά, φανερά συγκινημένη, για τη δολοφονία του γιου της Παύλου. Όσες φορές χρειάστηκε να αναφερθεί στο Γιώργο Ρουπακιά, που κάθονταν μαυροντυμένος με σκυμμένο το κεφάλι, απέφυγε να πει το όνομά του. Αναφέρονταν σ’ αυτόν λέγοντας: «ο δολοφόνος».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η αστυνομία και η Χρυσή Αυγή είναι ένα», αλλά πως «η Χρυσή Αυγή εκπαιδεύει δολοφόνους». Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ, η μητέρα του Παύλου Φύσσα είπε: «Ο Παναγιώτης (σύζυγος) ήρθε σπίτι και μου είπε: «Ο Παύλος χτύπησε, είναι στο Κρατικό και θέλει να σε δει. Ήρθα να σε πάρω». Δεν το πίστεψα. Πίστεψα ότι είχε γίνει κάτι κακό. Δεν έκανα ερωτήσεις».

Στη συνέχεια περιέγραψε τη συγκλονιστική στιγμή που βρέθηκε, στις 3 το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου, στο νεκροθάλαμο. «Το παιδί μου κοιμόταν. Ήταν σαν μωρό, γαλήνιος. Εγώ προσπαθώ να τον ζεστάνω για να σηκωθεί να φύγουμε». Η Μάγδα Φύσσα εξιστόρησε τότε στο δικαστήριο όσα της είχε μεταφέρει η κοπέλα του Παύλου, για όσα συνέβησαν εκείνη τη νύχτα.

«Ξέρω ότι ήταν εκπαιδευμένος δολοφόνος. Μου το είπε ο γιατρός του Κρατικού και περιγράφονται τα χτυπήματα στην ιατροδικαστική έκθεση» ανάφερε για το Γιώργο Ρουπακιά. Η πρόεδρος της έδρας, Μαρία Λεπενιώτη, είχε ρωτήσει ποιος κατεύθυνε -κατά την άποψή της- την ομάδα, που επιτέθηκε κατά του Παύλου Φύσσα και της παρέας του. «Ο Πατέλης» είχα απάντηση χωρίς δισταγμό η Μάγδα Φύσσα, προσθέτοντας πως από τη δικογραφία προκύπτει ότι μετά τη δολοφονία, στις 00:37, ο Γιάννης Λαγός ειδοποίησε τον Νίκο Μιχαλολιάκο. «Ο Λαγός ελέγχει όλη την περιφέρεια. Αν δεν πάρουν το οκέι από τον Λαγό δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν τίποτα. Δεν θα έκαναν τίποτα εκείνο το βράδυ, αν δεν ήταν μέλη της οργάνωσης και δεν είχαν εντολές».

«Μου είπαν ότι μπαίνοντας στο περιπολικό είπε στους αστυνομικούς «δικός σας είμαι»» αφήνοντας και πάλι αιχμές για την αντίδραση της αστυνομίας εκείνη τη νύχτα. «Δυο χρόνια ασχολούμαι μόνο με τη δολοφονία του γιου μου. Τίποτα δεν γίνεται αν δεν δώσουν εντολές οι αρχηγοί. Υπάρχει ιεραρχία. Αυτό προκύπτει από τις συνεντεύξεις τους, από τη δικογραφία, από στοιχεία που έχω δει. Είναι η ιδεολογία, είναι η ιεραρχία. Η χρυσή αυγή έχει αρχηγό και στελέχη».

Μιλώντας για τον γιο της ανέφερε πως «ο Παύλος βοηθούσε τους άστεγους έκανε ότι μπορούσε και βοηθούσε. Ήταν καθαρός ένα ελεύθερο πνεύμα με πολύ ωραίες ιδέες και ιδανικά. Αυτά ήταν τα μόνα του όπλα».


Πηγή