28 Νοεμβρίου 2022

Ιράν: Η «επανάσταση της μαντήλας» εξαπλώνεται σε σχολεία και πανεπιστήμια

Οι διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, εξαπλώνονται πλέον στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακόμη και στα γυμνάσια της χώρας.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο Ιράν τον Οκτώβριο, σχεδόν όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια στο Ιράν συμμετείχαν σε εκτεταμένες διαδηλώσεις για τον θάνατο της Mάχσα Αμίνι μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών».

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει τη σύλληψη 106 φοιτητών από τις δυνάμεις ασφαλείας – αριθμός που δεν περιλαμβάνει όσους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο Σαρίφ στις 2 Οκτωβρίου. Ο ακριβής αριθμός των φοιτητών που συνελήφθησαν δεν είναι ακόμη σαφής.

Βίντεο καταγράφουν εδώ και μέρες τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας στα πανεπιστήμια: δεκάδες τραυματίστηκαν από ξυλοδαρμούς και σφαίρες κυνηγετικών όπλων και δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν, σύμφωνα με φοιτητές σε αυτά τα πανεπιστήμια.

Στο «χορό» των διαδηλώσεων μπαίνουν πλέον οι μαθήτριες, με τις κραυγές διαμαρτυρίας να εξαπλώνονται πλέον και στις τάξεις, καθώς η χώρα θρηνεί τον θάνατο μίας έφηβης που σκοτώθηκε τις πρώτες ημέρες των ταραχών

Η Nίκα Σαχαράμι η οποία ζούσε στην Τεχεράνη και θα έκλεινε τα 17 αυτές τις ημέρες, εξαφανίστηκε τον Σεπτέμβριο. Η οικογένειά της βρήκε το σώμα της στο νεκροτομείο ενός κέντρου κράτησης 10 ημέρες αργότερα, ανέφερε το BBC Persian.

Οι Ιρανοί διαμαρτύρονται με κάθε τρόπο στους δρόμους, τα σπίτια, τα σχολεία και τα γραφεία τους επιτίθενται στο καθεστώς, και αφαιρούν φωτογραφίες των δύο ανώτατων ηγετών που κυβέρνησαν μετά την επανάσταση του Αγιατολάχ Χομεϊνί και τώρα του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι διαδηλωτές υιοθέτησαν μια κραυγή συγκέντρωσης που προήλθε από Κούρδους μαχητές: «Γυναίκες. Ζωή. Ελευθερία». Σε βίντεο από όλο το Ιράν, γυναίκες περπατούν και χορεύουν στους δρόμους χωρίς να καλύπτουν τα μαλλιά τους, ενώ καίνε τις μαντήλες τους. Όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαδηλώσουν, οργανώνουν διαδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους και ανεβάζουν βίντεο και φωτογραφίες στο διαδίκτυο.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από μια σχολική τάξη, ένα κορίτσι αντικατέστησε μια εικόνα των Ιρανών ηγετών με ένα σύνθημα του κινήματος διαμαρτυρίας, ενώ σε μια άλλη εικόνα, μια ομάδα εφήβων φωτογραφήθηκε κάνοντας άσεμνες χειρονομίες προς τους δύο άνδρες

Την Τρίτη (4/10), ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσι κάλεσε για ενότητα ενάντια στις διαδηλώσεις, παρόλο που αυτές συνέχιζαν να αυξάνονται, φέρνοντας κοντά Ιρανούς πέρα ​​από εθνοτικές και ταξικές διαφορές, παρά την κυβερνητική καταστολή.

Επανέλαβε την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης ότι το κίνημα διαμαρτυρίας καθοδηγείται από ξένους προβοκάτορες, αλλά αναγνώρισε ότι οι Ιρανοί ήταν θυμωμένοι για τις «αδυναμίες» της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, η δημόσια οργή είναι τόσο διαδεδομένη που ακόμη και μια σκληροπυρηνική καθημερινή εφημερίδα αμφισβήτησε ανοιχτά τις αρχές, κατηγορώντας τις ότι αρνούνται τις δικές τους αποτυχίες και τη χαμηλή τους δημοτικότητα.

«Ούτε οι ξένοι εχθροί ούτε η εγχώρια αντιπολίτευση μπορούν να φέρουν τις πόλεις σε κατάσταση αναταραχής χωρίς φόντο δυσαρέσκειας», ανέφερε ένα άρθρο στο Jomhuri Eslami. «Η άρνηση αυτού του γεγονότος δεν θα βοηθήσει».

Οι διαδηλώσεις αντιπροσωπεύουν την πιο σοβαρή λαϊκή πρόκληση για το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Και σε αντίθεση με τα προηγούμενα κινήματα διαμαρτυρίας, έχουν επικεφαλής γυναίκες. Πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο υπό κράτηση της Μάχσα Αμίνι απο το ιρανικό Κουρδιστάν . Το όνομά της έγινε κραυγή συγκέντρωσης για τους διαδηλωτές.

Οι διαμαρτυρίες μετατράπηκαν σε ένα ευρύτερο κάλεσμα για αλλαγή, από έναν πληθυσμό απογοητευμένο από τους πολιτικούς ελέγχους και την οικονομική απομόνωση και στασιμότητα. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με πραγματικά πυρά και βίαιη βία, σκοτώνοντας δεκάδες άτομα και συλλαμβάνοντας πάνω από 1.500.

Οι ιρανικές αρχές έχουν μακρά ιστορία χρήσης θανατηφόρας βίας εναντίον διαδηλωτών, μεταξύ άλλων το 2019 και το 2009. Καθώς το κίνημα επιταχύνεται και οι κυβερνώντες στην Τεχεράνη φαίνονται όλο και πιο ανήσυχοι, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει τον Χαμενεΐ για κλιμάκωση.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά για τις αναφορές για την εντεινόμενη βίαιη καταστολή». Η Ουάσιγκτον υποστήριξε τεχνολογικές λύσεις που θα επιτρέψουν στους Ιρανούς πολίτες να αποφύγουν τους ελέγχους του διαδικτύου της κυβέρνησής τους, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Απείλησε επίσης «με επιπλέον κόστος» τους υπευθύνους για τη βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών.

Η Γαλλία πίεσε ώστε η ΕΕ «να στοχεύσει ανώτερους αξιωματούχους και να τους θεωρήσει υπεύθυνους», ανέφερε το Associated Press. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση ανακάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, περιέγραψε τα επίπεδα βίας ως «πραγματικά σοκαριστικά».


Πηγή