3 Δεκεμβρίου 2022

Μυτιληναίος: Μεγάλες οι ευθύνες της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση – Το φυσικό αέριο θα κινηθεί πτωτικά

Κριτική προς την Κομισιόν για τις ευθύνες της στην ενεργειακή κρίση απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίoς μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών.

Ο κ. Μυτιληναίος ήταν αιχμηρός για τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της Γερμανίας για την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε. «Είμαστε σε μια ενεργειακή κρίση που πνίγει την Ευρώπη, και η Γερμανία προχωρά σε λύσεις προστασίας των δικών της νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πάμε σε μια νέα ευρωπαϊκή κατάταξη και ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων υπέρ των ισχυρών, τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αισθάνεται τη μεγαλύτερη απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση στις αποφάσεις της», τόνισε ο επικεφαλής της εισηγμένης και πρόσθεσε: «Εν μέσω ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλη την Ευρώπη, γνωρίζουν ότι τα έχουν κάνει μαντάρα».

«Η ενεργειακή κρίση που ζούμε τώρα δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, ούτε θα λήξει με τον πόλεμο. Άρχισε όταν σταμάτησε η εξόρυξη πετρελαίου, αερίου και ορυκτών υδρογονανθράκων από πάρα πολλές χώρες, με την Ευρώπη πρώτη. Τα αντικίνητρα ήταν τέτοια που έκαναν αντιοικονομική την εξόρυξη για τις επιχειρήσεις. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν δάνειζαν χρήματα. Οπότε άρχισαν να μειώνονται οι εξορύξεις. Από κει άρχισε και μια επερχόμενη μελλοντική έλλειψη. Φαινόταν. Η Επιτροπή όχι μόνο δεν είχε πάρει μυρωδιά, αλλά οι πράσινοι σταυροφόροι, κάθε φορά που φαινόταν ότι το πράγμα θα πήγαινε σε τοίχο, έθεταν όλο και υψηλότερους στόχους», είπε.

Έτσι άρχισε να επωάζεται το ενεργειακό πρόβλημα, επισήμανε ο κ. Μυτιληναίoς. Μετά ήρθε η πανδημία, το δεύτερο στάδιο, με την υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, εξαφανίζεται η συζήτηση για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας. Στο τρίτο στάδιο, με τη λήξη της πανδημίας, η παγκόσμια ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών εκτοξεύθηκε, άρα και η ζήτηση για ενέργεια. «Όμως, δεν είχαν γίνει έγκαιρα οι αναγκαίες επενδύσεις, οπότε μείναμε και νομίζαμε ότι θα βγάλουμε άκρη με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το 10% της ζήτησης». Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Μπορούσαμε να το δούμε έγκαιρα το πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίoς. «Η Γερμανία έζησε τα καλύτερα 16 χρόνια της με τη Μέρκελ, που ήταν υπεύθυνη για τις σχέσεις με τον Πούτιν και τη Ρωσία, εξασφαλίζοντας τους ενεργειακούς πόρους και τις τιμές για να γίνει η Γερμανία αυτή που έγινε. Γιατί δεν έκανε η Γερμανία ταυτόχρονα και μερικές κινήσεις για να εξασφαλίσει την ασφάλεια εφοδιασμού; Γιατί δεν κατασκεύασε 5-6 FSRU στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά σπεύδει να τα κάνει τώρα; Η Ισπανία γιατί έχει ήδη 6 FSRU και η Γερμανία ούτε ένα;».

Αποτέλεσμα είναι η ασφάλεια εφοδιασμού να είναι νούμερο ένα θέμα στην Ευρώπη. «Οι Ρώσοι έφτασαν το 2018-2019 να εξάγουν στην Ευρώπη μέχρι 200 δισ. κ.μ. αερίου, κυρίως με αγωγούς αλλά και LNG. Αυτή η ποσότητα μειώθηκε στα 150 δισ. κ.μ. το 2021, λόγω της πανδημίας. Και μειώνεται ακόμη περισσότερο με διάφορους τρόπους, ανοίγοντας ανθρακικά εργοστάσια στη Γερμανία, λιγνίτες στην Ελλάδα, φέρνοντας LNG από όλον τον κόσμο, με αύξηση της τιμής του για να τραβήξουμε φορτία. Από τα 150 δισ. κ.μ. πρέπει να καλύψουμε τα 100 δισ. κ.μ., τα 50 ή τα 70 δισ. κ.μ. που θα λείψουν, δεν υπάρχουν σε ένα άλλο μέρος του κόσμου για να τα φέρουμε. Είναι ποσότητες που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Όλος ο πλανήτης θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωσή του κατά 70 δισ. κ.μ. Οι επενδύσεις στο Κατάρ, για παράδειγμα, δεν θα δώσουν αποτελέσματα πριν από το 2026-2027. Άρα θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας, το οποίο θα πληρώσουν οι φτωχότερες χώρες. Γιατί η Ευρώπη θα πει, ανεβάζω την τιμή στα 200-250 ευρώ στο TTF για να προσελκύσω φορτία».

Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίoς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Μεσόγειο 25 πλοία γεμάτα με LNG και ψάχνουν λιμάνι να ξεφορτώσουν, γιατί όλες οι Ρεβυθούσες της Ευρώπης είναι πλήρεις. «Γι’ αυτό πέφτουν οι τιμές στα χρηματιστήρια. Θα κινηθούν πτωτικά πιθανόν ως το τέλος του έτους, θα πάμε προς τα 100 ευρώ, που σημαίνει μια μεγάλη πτώση στις τιμές της χονδρικής και της λιανικής. Τον χειμώνα, όμως, οι Ρεβυθούσες της Ευρώπης θα αρχίσουν να μειώνονται, θα έρθει το LNG, αλλά για να προσελκυστούν νέα φορτία, θα πρέπει να διατηρηθεί υψηλά η τιμή».

Ο κ. Μυτιληναίoς προέβλεψε ότι τον επόμενο χρόνο δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε και ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές.

Για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο μίλησε για αστεία πρόταση, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε άμεση διακοπή των ροών από τη Ρωσία. «Δεν ξέρω αν η κ. Φον ντερ Λάιεν είναι αυτή που θα πάρει την απόφαση να κόψει το αέριο στην Ευρώπη. Δεν ξέρω, ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής αερίου στην Ελλάδα, σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ για να του πω, δεν έχω αέριο να δουλέψω και να στείλω 5.000 ανθρώπους στην ανεργία. Δεν ξέρω, στην κ. Φον ντερ Λάιεν θα πάω;».

Αναφερόμενος στη ροή του ρωσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω του αγωγού Turkstream σημείωσε ότι πρόκειται για έναν καινούριο αγωγό που συντηρείται από την ίδια τη Ρωσία. Άρα αποκλείεται πιθανό τεχνικό πρόβλημα και το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα κάτι που δεν μπορεί να προεξοφληθεί.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι αυτή την στιγμή χτίζονται 3 μεγάλα εργοστάσια αερίου, που σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες βλέπουν την κρίση ως προσωρινή και ότι το φυσικό αέριο θα επανέλθει σαν μεταβατικό καύσιμο. Αυτή τη στιγμή μας μένει να προχωρήσουμε με το αέριο, θα πάρει καιρό να ξεχάσουμε το αέριο και τον άνθρακα, και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα ή την Ευρώπη αλλά και σε χώρες που δε θα μπορούν να αγοράσουν LNG και οι οποίες θα στραφούν στον άνθρακα με πρώτη την Κίνα, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Τέλος χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει σήμερα στην οικονομία ως δραματικό πισωγύρισμα: μέχρι πριν 2 χρόνια η Ευρώπη μας έδινε επιδοτήσεις για να πρασινίζουμε και τώρα μας δίνει επιδοτήσεις για να φύγουμε από το αέριο και να πάμε στο μαζούτ. Ελπίζω ότι το ενεργειακό πρόβλημα εφοδιασμού θα λυθεί, το πρόβλημα της τιμής όμως θα πάρει περισσότερο χρόνο, σημείωσε. Καταλήγοντας εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα εφοδιασμού αλλά οι λογαριασμοί θα είναι τσουχτεροί.


Πηγή