3 Δεκεμβρίου 2022

Ζαχάροβα κατά ΗΠΑ για τον αγωγούς Nord Stream: Σε εδάφη που ελέγχει η Ουάσιγκτον οι διαρροές

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ρήξεις στους αγωγούς Nord Stream που προκάλεσαν διαρροές φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας σημειώθηκαν σε εδάφη που «είναι πλήρως υπό τον έλεγχο» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ότι η Ουάσιγκτον είχε «πλήρη έλεγχο» στα ύδατα γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία, όπου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που διασχίζουν τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας. μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

«Συνέβη στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Υπάρχουν χώρες με επίκεντρο το ΝΑΤΟ», είπε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη στην διαδικτυακή εκπομπή Soloviev Live την Πέμπτη.

«Είναι χώρες που ολοκληρώνονται ελέγχονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ».

Η Δανία είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ η ένταξη της Σουηδίας εκκρεμεί αφού εγκατέλειψε την ιστορική πολιτική της μη ευθυγράμμισης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Λίγο αργότερα, κατά την ενημέρωση του ΥΠΕΞ, ανέβασε περαιτέρω τους τόνους κατηγορώντας ευθέως τις ΗΠΑ λέγοντας πως είναι ο μεγάλος ωφελημένος από την κατάσταση καθώς το κλείσιμο των αγωγών φυσικού αερίου θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ.

«Αλλά υπάρχει και ένας απόλυτος ωφελημένος από αυτή την κατάσταση. Φυσικά, αυτή είναι η Ουάσινγκτον», δήλωσε η Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Πέμπτη.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ τόνισε πως η Ρωσία ενδιαφέρεται για ρεαλιστική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο διάστημα, παρά την τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις των δυο χωρών και αναμένει ότι θα υλοποιηθούν κοινά σχέδια για την αποστολή Ρώσων κοσμοναυτών και Αμερικανών αστροναυτών στο διάστημα.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα ότι τα σχέδια που περιγράφονται θα υλοποιηθούν πλήρως και ότι στις διμερείς μας σχέσεις η αμερικανική πλευρά θα αρχίσει ωστόσο να καθοδηγείται από την κοινή λογική», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Πηγή