8 Αυγούστου 2022

Ζαπορίζια: Μεγάλη ανησυχία για τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης – «Πολύ υψηλός ο κίνδυνος»

«Εντελώς εκτός ελέγχου» η κατάσταση προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ

Για εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης είναι «εντελώς εκτός ελέγχου».

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, μιλώντας στο Associated Press ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κάθε αρχή πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί», υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέρα που περνά η κατάσταση στις εγκαταστάσεις που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, γίνεται κάθε μέρα που περνά, όλο και πιο επικίνδυνη.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι εξαιρετικά σοβαρό και εξαιρετικά επικίνδυνο», ανέφερε ο διευθυντής της ΙΑΕΑ συμπληρώνοντας πως στην περιοχή εξελίσσεται «ενεργός πόλεμος», θέτοντας σε κίνδυνο την φυσική ακεραιότητα της πυρηνικής εγκατάστασης.

Έχει πλέον διαμορφωθεί μια «παράδοξη κατάσταση», στην οποία η Ρωσία ελέγχει τον σταθμό αλλά οι Ουκρανοί εργαζόμενοι τον διαχειρίζονται, κάτι που οδηγεί σε τριβές και καταγγελίες για βία. Οι επαφές της ΙΑΕΑ με το προσωπικό είναι περιορισμένες και «προβληματικές» είπε ο Γκρόσι.

Πρέπει να ελεγχθούν τα πυρηνικά καύσιμα

Οι πολεμικές συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, από την άνοιξη στην περιοχή, σύμφωνα με τον ίδιο έχουν επηρεάσει αρνητικά την εφοδιαστική αλυσίδα του σταθμού. Πρόκειται όπως είπε για ανταλλακτικά και υλικά που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιθυμεί να επιθεωρήσει την εγκατάσταση, για να βεβαιώσει ότι τα πυρηνικά καύσιμα που βρίσκονται εκεί «είναι ασφαλή», ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και πολλά πυρηνικά υλικά που πρέπει να ελεγχθούν.

Η κατάληψη του σταθμού της Ζαπορίζια δημιούργησε εξαρχής φόβους ότι οι μεγαλύτεροι από τους 15 αντιδραστήρες της Ουκρανίας θα μπορούσαν να υποστούν ζημιές και να προκαλέσουν διεθνή κρίση, όπως συνέβη το 1986 με το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, περίπου 110 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Από την πρώτη μέρα της εισβολής οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη λεγόμενη ζώνη αποκλεισμού στο Τσερνόμπιλ, παρέδωσαν όμως τον έλεγχο πίσω στους Ουκρανούς στο τέλος Μαρτίου.

Ο Γκρόσι επισκέφθηκε το Τσερνόμπιλ στις 27 Απριλίου και έγραψε στο Twitter ότι το επίπεδο ασφάλειας ήταν «σαν κόκκινο φωτάκι που αναβοσβήνει». Ανέφερε όμως την Τρίτη ότι η αποστολή της ΙΑΕΑ στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό είναι «πολύ επιτυχής μέχρι στιγμής».

«Η ΙΑΕΑ, διά της παρουσίας της, θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για οποιαδήποτε μορφή βίας κατά του πυρηνικού σταθμού» της Ζαπορίζια» τόνισε ο Γκρόσι και συνέχισε «απευθύνω έκκληση και στις δύο πλευρές να αφήσουν αυτή την αποστολή να προχωρήσει».

Πηγή