7 Φεβρουαρίου 2023

Φωτιά στη Μυτιλήνη: Απίστευτες εικόνες – Ο καπνός από την πυρκαγιά έφτασε μέχρι τα Κύθηρα

Φωτιά στη Μυτιλήνη: Δορυφορική αποτύπωση της πυρκαγιάς στα Βατερά – Έως και 430 χλμ. μεταφέρθηκε ο καπνός από τη φωτιά

Δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις μεσηβρινές ώρες (~14:00 τοπική ώρα) του Σαββάτου 23.07.2022 πάνω από την περιοχή των Βατερών στη Λέσβο (Εικόνα 1). Από την εξάπλωση των θερμών σημείων, προκύπτει ότι η φωτιά καθοδηγήθηκε από τους ΒΑ/ΑΒΑ ανέμους που έπνεαν στην περιοχή όταν αυτή εκδηλώθηκε.

Θερμά σημειά της δασική πυρκαγιάς στα Βατερά Μυτιλήνης το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 (Πηγή δεδομένων: FIRMS/NASA).

Σε οπτική δορυφορική εικόνα που ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-10, φαίνεται ότι οι ΒΑ άνεμοι που πνέουν πάνω από το Αιγαίο έχουν μεταφέρει τον καπνό της φωτιάς έως και 430 χλμ. νοτιοδυτικά, πάνω από τα Κύθηρα (Εικόνα 2).

Οπτική δορυφορική εικόνα της μεταφοράς του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στα Βατερά Μυτιλήνης το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022.

Σε ό,τι αφορά στις πυρομετεωρολογικές συνθήκες της πυρκαγιάς, αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση της φωτιάς έλαβε χώρα κατά τις πρωινές ώρες (~10:00), σε περιοχή όπου η εκτιμώμενη ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων ήταν ήδη υψηλή (τροφοδοτούμενη από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρή ατμόσφαιρα), όπως προκύπτει με βάση παρατηρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr (Εικόνα 3). Από τη στιγμή της εκδήλωσής της και έπειτα, η φωτιά καθοδηγήθηκε από ΒΑ/ΑΒΑ ανέμους που έπνεαν στην περιοχή με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Εκτιμώμενη ευφλεκτότητα νεκρών δασικών καυσίμων με βάση παρατηρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr.

Για τις επόμενες ώρες και έως τα μεσάνυχτα (23.07.2022 17:00 – 24.07.2022 00:00) αναμένουμε σταδιακή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών. Από νωρίς το πρωί (06:00) της Κυριακής 24.07.2022, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα παρουσιάσουν επιδείνωση.

Σημειώνεται ότι η εκτιμώμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας εύκολη την ανάφλεξη τους, τη διατήρηση και τη μετάδοση της φωτιάς ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα επανέλθει με νεότερη ενημέρωση.