5 Δεκεμβρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε συμμορία διαρρηκτών- Έκλεβαν χρήματα, κοσμήματα και αυτοκίνητα

Συνελήφθησαν για διαρρήξεις και κλοπές αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη, τέσσερις άνδρες αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα 

Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε την εξάρθρωση συμμορίας που διέπραττε διαρρήξεις σε μονοκατοικίες, απ’ όπου έκλεβε χρήματα και κοσμήματα, αλλά και τα αυτοκίνητα των ενοίκων, τα οποία πουλούσε, στη συνέχεια, σε κυκλώματα διακίνησης μεταναστών.

Ως μέλη της συμμορίας συνελήφθησαν τέσσερις άνδρες αλβανικής καταγωγής, ηλικίας 29 έως 33 ετών, οι οποίοι οδηγούνται στον Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας Θεσσαλονίκης, οι άνδρες με λεία που προσεγγίζει τις 70.000 ευρώ, φαίνεται πως δρούσαν τουλάχιστον από τον περασμένο Φεβρουάριο, σε περιοχές περιφερειακά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Ωραιόκαστρο, στη Θέρμη και στο Θερμαϊκό, όπως επίσης στην Πιερία και την Χαλκιδική.

Οι δράστε επέλεγαν μονοκατοικίες με αυλές και ενεργούσαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. παραβίαζαν τις μπαλκονόπορτες, πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο τους ενοίκους, αφού «χτυπούσαν» νυχτερινές ώρες.

Η δικογραφία εις βάρος τους περιλαμβάνει 24 διαρρήξεις και εννέα κλοπές αυτοκινήτων, τα οποία φαίνεται να τα μετέφεραν στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου οι συλληφθέντες τα διέθεταν έναντι αμοιβής σε τρεις αλλοδαπούς (από τη Συρία και την Τυνησία) για να χρησιμοποιηθούν σε παράνομες διακινήσεις μεταναστών.

Οκτώ εκ των κλεμμένων οχημάτων εντοπίστηκαν και αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους τους, ενώ στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται οι τρεις προαναφερόμενοι αλλοδαποί για το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.

Το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας

«Στην εξάρθρωση τετραμελούς εγκληματικής οργάνωσης προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όταν στο πλαίσιο εντατικής και επισταμένης έρευνας διακρίβωσαν τη δράση των μελών της που αφορά σε διαρρήξεις οικιών καθώς και κλοπές οχημάτων σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας.

Πρόκειται για αλλοδαπούς άντρες ηλικίας 33, 31, 30 και 29 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για Συμμορία, Διακεκριμένη περίπτωση κλοπών τελεσθείσες και σε απόπειρα, Βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων και για παράβαση του Νόμου περί αλλοδαπών.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες τουλάχιστον από 25 Φεβρουαρίου 2022, ενώθηκαν σε εγκληματική ομάδα προκειμένου, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, να προβαίνουν στην τέλεση των προαναφερόμενων έκνομων πράξεων με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Για την πραγμάτωση του σκοπού τους και τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν ως κύριο μέσο προσέγγισης Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 31χρονου με το οποίο εφορμούσαν μεταμεσονύκτιες ώρες, επέλεγαν κυρίως μονοκατοικίες στις αυλές των οποίων υπήρχαν σταθμευμένα τα οχήματα των ιδιοκτητών, παραβίαζαν τις μπαλκονόπορτες των οικιών και παρά την νυκτερινή κατάκλιση των παθόντων, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, αφαιρούσαν από τους χώρους χρηματικά ποσά, κοσμήματα και τα κλειδιά των σταθμευμένων οχημάτων.

Δρώντας στις ευρύτερες περιοχές Ωραιοκάστρου, Θέρμης και Θερμαϊκού του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά και σε περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας διέπραξαν είκοσι τέσσερις (24) διαρρήξεις οικιών κατά τις οποίες αφαιρέθηκαν εννέα (9) οχήματα των παθόντων (εκ των οποίων τα οκτώ ανευρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες) και δύο (2) απόπειρες κλοπής οχημάτων με την λεία τους να ανέρχεται στο ποσό των (68.000) ευρώ.

Σημειώνεται ότι, τα κλεμμένα οχήματα τα μετέφεραν οι δράστες σε δημόσιους χώρους στάθμευσης σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και μετά την παρέλευση ολίγων ημερών, τα παρέδιδαν έναντι αντιτίμου σε τρεις (3) αλλοδαπούς συνεργούς τους, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν για την παράνομη μεταφορά παράτυπων μεταναστών εντός της επικράτειας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.»


Πηγή