8 Οκτωβρίου 2022

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Από τα συμπεράσματα στη Σύνοδο Κορυφής απουσίαζαν οι κυρώσεις για την Τουρκία

Δελτίο Τύπου από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία

Το Γραφείο Τύπου του κόμματος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προχώρησε σε σχόλια μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι από τα συμπεράσματα απουσίαζε η αναφορά σε κυρώσεις μετά τις συνεχόμενες απειλές και προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Σχολιάζει ότι παρά το γεγονός ότι εκφράστηκε η ανησυχία των ηγετών, στα αποτελέσματα της Συνόδου δε συμπεριλαμβάνονται μέτρα αλληλεγγύης και αποτροπής. Στόχευσε επιπλέον την Κυβέρνηση λέγοντας πως θα έπρεπε να κάνει σαφές στα υπόλοιπα κράτη-μέλη ότι οι απειλές και οι πράξεις του Τούρκου πρωθυπουργού θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να αναχαιτιστούν.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Παρά τις συνεχείς απειλές και προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων, από τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, απουσιάζει για μία ακόμα φορά η οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις.

Ενώ εκφράζεται η «ανησυχία» των ηγετών, δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα αλληλεγγύης και αποτροπής, όπως είναι το εμπάργκο όπλων, το οποίο έχει ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2020 με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη.

Αντιθέτως, η Σύνοδος αφού επαναλαμβάνει τις παροτρύνσεις για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας των Κρατών Μελών, υπενθυμίζει τη Δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, όπου εξειδικευόταν η στρατηγική της «Θετικής Ατζέντας» στις Ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η Κυβέρνηση αντί να πανηγυρίζει για τη συμπερίληψη στα Συμπεράσματα των αυτονόητων διατυπώσεων, θα πρέπει να εργαστεί ώστε να καταστεί σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η αυταρχική και αναθεωρητική πολιτική του Προέδρου Ερντογάν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον κατευνασμό αλλά με ουσιαστικά μέτρα αποτροπής».


Πηγή