27 Ιουνίου 2022

Και τρίτη γυναίκα καταγγέλλει την Ελληνίδα υφυπουργό του Μακρόν για «σεξουαλική επίθεση»

Νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως για τη δράση της Ελληνίδας υφυπουργού του Μακρόν και τα έργα και τις ημέρες της από την περίοδο που εργαζόταν ως γυναικολόγος. Το όνομα της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου πρωταγωνιστεί στο γαλλικό Τύπο

Στο στόχαστρο δύο καταγγελιών για βιασμό βρίσκεται η υφυπουργός Εξωτερικών Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ενώ τις τελευταίες ώρες είδε το φως η μαρτυρία μίας ακόμη γυναίκας. Η εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι ξεκίνησε έρευνα.

Δυο Γαλλίδες, για ιατρικούς λόγους, κατήγγειλαν – η πρώτη τον Μάιο και η δεύτερη τον Ιούνιο-τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ιατρό γυναικολόγο και μέλος της κυβέρνησης Μακρόν απο τον Μάιο, αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι καταγγελίες, οι οποίες φαίνεται να αφορούν την περίοδο που η Eλληνογαλλίδα υφυπουργός δεν ήταν στην πολιτική και ασκούσε την ιατρική, κάνουν λόγο για «βιασμό», με την εισαγγελία του Παρισιού που ασχολείται με την υπόθεση να σημειώνει ότι εξετάζονται «μέσα σε ιατρικό πλαίσιο».

Η Ζαχαροπούλου είναι γυναικολόγος με ειδίκευση στην ενδομητρίωση. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι καταγγελίες αφορούν το 2016 και ότι προς το παρόν εξετάζεται το αν και κατά ποσό είναι βάσιμες.

Και τρίτη γυναίκα

Μια τρίτη γυναίκα, η Jade (το όνομα είναι αλλαγμένο), 26 ετών σήμερα που ζει στην περιοχή του Παρισιού, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) την Τετάρτη (22/6) ότι είχε συμβουλευτεί την κα Ζαχαροπούλου για προβλήματα ενδομητρίωσης. Το ραντεβού που έγινε με την κ. Ζαχαροπούλου λόγω της φήμης της και συγκεκριμένα επειδή είναι γυναίκα, έγινε στο τέλος του 2016 παρουσία ενός άνδρα ασκούμενου.

Σύμφωνα με την αφήγηση της Jade, η γυναικολόγος «ανάγκασε τον συνεργάτη της να με εξετάσει». Όταν τα πόδια του ασθενούς ήταν στην καρέκλα, ο ιατρός «ένιωθε ότι δεν ένιωθα καθόλου άνετα, δεν ένιωθε καθόλου άνετα, το σώμα μου ήταν κλειστό, μπλοκαρισμένο, το ένιωθε», περιέγραψε.

«Τότε ήταν η σειρά της. Μου είπε, χρησιμοποιώντας γνωστούς όρους: «Θα πρέπει να ανοίξεις…». Προσπαθούσε, προσπαθούσε, δεν ήταν καθόλου χαρούμενη και εγώ ήμουν πολύ νευρική, τεταμένη και μπλοκαρισμένη», είπε. Η νεαρή γυναίκα είπε ότι δεν θυμάται αν ο γυναικολόγος είχε λάβει τη συγκατάθεσή της πριν την εξετάσει, όπως κάνει σήμερα ένας αυξανόμενος αριθμός γιατρών.

Η Jade, η οποία λέει ότι βίωσε αυτό το περιστατικό «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση», δεν έχει υποβάλει καταγγελία σε αυτό το στάδιο. «Νόμιζα ότι κανείς δεν θα με πίστευε, αλλά σήμερα είναι διαφορετικά», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι απρόθυμη» να το κάνει.

Η Σόνια Μπις, ιδρύτρια του StopVOGfr, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η συλλογική της μήνυση κατά της μαιευτικής και γυναικολογικής βίας είχε «λάβει τρεις μαρτυρίες» σχετικά με αυτήν, που χρονολογούνται από το 2013, το 2016 και το 2020, που παραπέμπουν σε «γυναικολογική βία (…) από τρεις άλλους ασθενείς που δεν υπέβαλαν αίτηση καταγγελίας»

Το βιογραφικό της υφυπουργού

Γεννημένη στη Σπάρτη, η κα Ζαχαροπούλου σπούδασε στην Ιταλία προτού ασκήσει το επάγγελμα στη Γαλλία, στο στρατιωτικό νοσοκομείο Bégin στο Saint-Mandé (Val-de-Marne) και στη συνέχεια στο Hôpitaux de Paris στο Tenon.

Λαμβάνοντας «υπόψη τα παράπονα των γυναικών», η Joëlle Beaisch Allart, πρόεδρος του Εθνικού Κολλεγίου Γάλλων Γυναικολόγων και Μαιευτήρων, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ανησυχεί πολύ για την τρέχουσα χρήση της λέξης βιασμός για να περιγράψει τις ιατρικές εξετάσεις, ιδιαίτερα τις γυναικολογικές , χωρίς την παραμικρή σεξουαλική πρόθεση.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου – που εκλέχθηκε το 2019 στη λίστα της Αναγέννησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου συμμετείχε κυρίως στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα της Γυναίκας – είναι γιατρός που ασχολείται εδώ και καιρό με το θέμα της ενδομητρίωσης. Πέρυσι είχε υποβάλει έκθεση για το θέμα στη γαλλική κυβέρνηση.

Η κ. Ζαχαροπούλου εντάχθηκε στην κυβέρνηση στο τέλος Μαΐου ως Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών, υπεύθυνη του Υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών.Την Τετάρτη ανέφερε στο Twitter ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες αλλά δεν αντέδρασε σε αυτές τις αποκαλύψεις και δεν απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τον Νοέμβριο του 2021, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε επικύρωσε την πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ και διόρισε τη Ζαχαροπούλου ως το κεντρικό πρόσωπο για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των ευρωπαικών κρατών- μελών και την επιτάχυνση των προσπαθειών για την κοινή χρήση των δόσεων εμβολίων COVID-19, ειδικά στην Αφρική.

Τον Δεκέμβριο, συνόδευσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε-Ντριάν, σε επίσημα ταξίδια στη Σενεγάλη.

Τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Μακρόν

Οι νέες κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον μέλους της κυβέρνησης, είχαν για πρώτη φορά στόχο γυναίκα. Αρκετοί υπουργοί κατηγορούνται για σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμαμέν για τον οποίο έγινε καταγγελία για βιασμό.

Πιο πρόσφατα, ο υπουργός Αλληλεγγύης Νταμιέν Αμπάντ κατηγορήθηκε για βιασμό. Η εισαγγελία του Παρισιού έδειξε ότι δεν ανοίγει προκαταρκτική έρευνα «ως έχει». Αυτές οι κατηγορίες έχουν πυροδοτήσει κριτική και κινητοποίηση, ιδιαίτερα στα φεμινιστικά κινήματα.


Πηγή