27 Ιουνίου 2022

Επιστολή Τατάρ σε Αναστασιάδη: Επιμένει στον ισχυρισμό ότι υπάρχουν «δυο λαοί» στην Κύπρο

Κυπριακό: Μέσα από την αναγνώριση του ψευδοκράτους περνούν οι όποιες συζητήσεις είτε είναι διαδικασία διαπραγματεύσεων, είτε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε απαντητική επιστολή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη, ημερομηνίας 20 Ιουνίου 2022, είναι ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις και στόχους της τουρκικής πλευράς.

Η επιστολή, που είναι σύντομη δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, ούτε και χαρακτηρίζεται από εποικοδομητική ασάφεια.

Ζητά εκ προοιμίου αναγνώριση για να αρχίσει η όποια συζήτηση, ενώ επαναλαμβάνεται συνεχώς τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν «δυο λαοί» στην Κύπρο.

Ισχυρισμός που διατυπώνεται για να αναδειχθεί το τουρκικό αφήγημα των δυο κρατών.

Στην επιστολή του ο Τατάρ σημειώνει πως δεν αποδέχεται τη βάση των συνομιλιών, επικαλείται επί τούτου και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες (στην άτυπη της Γενεύης) ενώ αναφέρεται στην «κυριαρχική ισότητα», στο «ίσο διεθνές καθεστώς» και τα «εγγενή δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων.

Πρόκειται για στοχευμένες αναφορές, που καθορίζουν το πλαίσιο των κινήσεων της κατοχικής δύναμης, που παραπέμπει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Στην ίδια λογική κινείται και στα ΜΟΕ, απορρίπτοντας εκείνα που προτάθηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανακοινώνοντας ότι θα καταθέσει δικά του.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ