17 Αυγούστου 2022

Βρετανός αρχηγός ενόπλων δυνάμεων: «Ο στρατός μας πρέπει να είναι έτοιμος να πολεμήσει στην Ευρώπη»

«Ο βρετανικός στρατός πρέπει να είναι έτοιμος να «πολεμήσει και πάλι στην Ευρώπη», δήλωσε ο νέος επικεφαλής του βρετανικού Γενικού, Επιτελείου Στρατού, Πάτρικ Σάντερς.

Ο νέος αρχηγός του βρετανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Πάτρικ Σάντερς, καλεί τα στελέχη του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την απειλή που συνιστά η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το BBC, σε επιστολή του προς όλα τα στελέχη και το πολιτικό προσωπικό, ο στρατηγός Σερ Πάτρικ Σάντερς τονίζει την ρωσική απειλή και τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί πλέον στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τις 24 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα τονίζει πως είναι ο πρώτος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου «από το 1941 που αναλαμβάνει τη διοίκηση του στρατού στη σκιά ενός χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη, στον οποίο εμπλέκεται μια μεγάλη δύναμη της ηπείρου».

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τονίζει τον βασικό μας σκοπό -να προστατεύουμε το Ηνωμένο Βασίλειο και να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε και να νικήσουμε σε χερσαίους πολέμους- και ενισχύει την απαίτηση αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας με την απειλή βίας», είπε.

Και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος έχει αλλάξει από τις 24 Φεβρουαρίου και υπάρχει πλέον μια διακαής επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας στρατός ικανός να πολεμήσει μαζί με τους συμμάχους μας και να νικήσει τη Ρωσία στη μάχη».

Παράλληλα, ο στρατηγός Σάντερς θέτει τον στόχο του να «επιταχύνει την κινητοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του στρατού για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ και να αρνηθεί στη Ρωσία την ευκαιρία να καταλάβει κι άλλο ευρωπαϊκό έδαφος… Είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει ξανά στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με πηγή από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας που επικαλείται το BBC, «δεν είναι η πρώτη φορά που ο νέος αρχηγός του στρατού απευθύνεται στους στρατιωτικούς με τέτοιο τρόπο, υπογραμμίζοντας την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στην Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι «ο Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει βρετανικά στρατεύματα προς ενίσχυση της Ουκρανίας, αλλά προειδοποίησε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα θα πρέπει να δείξει υποστήριξη στο Κίεβο για «μακρύ χρονικό διάστημα».


Πηγή