29 Σεπτεμβρίου 2022

Reuters: «Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ – Τι ισχύει για την Ουγγαρία»

Ένα βήμα πιο κοντά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Κοντά σε συμφωνία για ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται πως βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα είναι ένα από τα μέτρα που θα περιέχει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι χώρες της ΕΕ προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου, αλλά θα επέτρεπε τις παραδόσεις μέσω αγωγών. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν συμβιβασμό ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις της Ουγγαρίας η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από τη Μόσχα.

«Η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί από τους απεσταλμένους των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Κυριακή, εγκαίρως ώστε οι ηγέτες τους να την εγκρίνουν στη σύνοδο κορυφής στις 30-31 Μαΐου», δήλωσαν αξιωματούχοι, επισημαίνοντας τον επείγον χαρακτήρα μετά από αποτυχία σχεδόν ενός μήνα διαπραγματεύσεων.

Η περίπτωση της Ουγγαρίας

Ωστόσο, η Ουγγαρία που δεν ενέκρινε το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λέει ότι η διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα ήταν πλήγμα για την οικονομία της επειδή η χώρα δεν μπορεί εύκολα να προμηθευτεί πετρέλαιο από αλλού.

Αυτό έχει καθυστερήσει την εφαρμογή άλλων στοιχείων του πακέτου κυρώσεων: αποσύνδεση της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, Sberbank (SBMX.MM), από το σύστημα SWIFT, απαγόρευση ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων από την ΕΕ και προσθήκη περισσότερων ατόμων σε μια λίστα ατόμων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί και που δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ε.Ε.

«Η αντίθεση της Ουγγαρίας σε εμπάργκο στο πετρέλαιο απείλησε να μετατρέψει τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας καταστροφή», αναφέρει το Reuters, εκθέτοντας τη διχόνοια εντός της ΕΕ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Θα ήταν ταπεινωτικό να μην συζητήσουμε καθόλου τις κυρώσεις επειδή δεν υπάρχει συμφωνία ή να αφαιρέσουμε εντελώς το μέρος του πακέτου για το εμπάργκο πετρελαίου μόνο για να προωθήσουμε τα άλλα στοιχεία», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

«Έτσι η ιδέα είναι να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να εξαιρεθεί ο ρωσικός αγωγός Druzhba που προμηθεύει την Ουγγαρία μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να δοθεί χρόνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ουγγαρία να λύσουν το πρόβλημα», είπε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι μια συμφωνία πριν η σύνοδος δεν ήταν καθόλου εγγυημένη.

Η Ουγγαρία λέει ότι χρειάζεται έως και τέσσερα χρόνια για να απομακρυνθεί από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, απαιτώντας επενδύσεις περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία.

Αναφέρει ότι η μακροπρόθεσμη μετατροπή της οικονομίας της μακριά από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 18 δισεκατομμύρια ευρώ, και προσβλέπει στην ΕΕ να παράσχει τα κεφάλαια για μια τέτοια μετάβαση.

Ο αγωγός Druzhba διασχίζει τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία, τις τρεις μεσόγειες χώρες της ΕΕ που θα είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα να βρουν εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου και οι οποίες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για εμπάργκο πετρελαίου.


Πηγή