30 Σεπτεμβρίου 2022

Πανευρωπαϊκός συναγερμός για τα κρούσματα σαλμονέλας από σοκολατένια αυγά Kinder Surprise

To ECDC ξεκινά έρευνα μετά τα κρούσματα σαλμονέλας σε παιδιά

Συναγερμός έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές αρχές για «τον αυξανόμενο αριθμό» περιστατικών σαλμονέλας που σχετίζονται με σοκολατένια αυγά Kinder Surprise.

Σε ανακοίνωση του το ECDC σημειώνει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα που ανακλήθηκαν και στην Ελλάδα με απόφαση του ΕΦΕΤ «αποτελούν την πιθανότερη πηγή» της συγκεκριμένης «έκρηξης» της σαλμονέλας.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 134 κρούσματα σαλμονέλας σε παιδιά -τα περισσότερα ηλικίας κάτω των 10 ετών- όπως ανακοίνωσε το ECDC.

Το πρώτο κρούσμα σαλμονέλας εντοπίστηκε στη Βρετανία τον περασμένο Ιανουάριο όταν άρχισε η πώληση των συγκεκριμένων σοκολατένιων αυγών ενόψει Πάσχα.
Όπως ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές η ιταλική εταιρεία Ferrero άρχισε να ανακαλεί συγκεκριμένες παρτίδες που παρήχθησαν στο Βέλγιο λόγω ενδεχόμενης σύνδεσής τους με αναφερόμενα κρούσματα σαλμονέλας.

Τα ύποπτα σοκολατένια αυγά έχουν ανακληθεί ως «προληπτικό μέτρο» και σε άλλες χώρες ανάμεσα στις οποίες το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία με την παραγωγό εταιρεία, πάντως, να υποστηρίζει ότι σε κανένα από τα προϊόντα της δεν έχει υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για σαλμονέλα.

Το ECDC από την πλευρά του σημειώνει ότι η επιδημία χαρακτηρίζεται από «έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό παιδιών που έχουν οδηγηθεί στα νοσοκομεία».

Υπενθυμίζεται ότι τα τυπικά συμπτώματα της σαλμονέλας περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά οι ασθενείς μπορεί να οδηγηθούν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Πηγή