29 Μαΐου 2022

Σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι: Έγγραφο – «φωτιά» πυροδοτεί αντιδράσεις για το ρεύμα

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους σεισμόπληκτους στο Αρκολοχώρι – Κατηγορηματικός ο Δήμαρχος: «Ο Δήμος καλύπτει το ρεύμα και το νερό»

Ενώπιον μίας δυσάρεστης έκπληξης βρέθηκαν οι κάτοικοι που ζουν στους οικίσκους μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι όταν τους ζητήθηκε να υπογράψουν ένα «παραχωρητήριο» για τον κάθε οικίσκο και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα υπογραφής την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022.

Στο παραχωρητήριο, το οποίο εστάλη από το Υπουργείο και θεωρείται ως τυπική διαδικασία, υπάρχει όρος στον οποίον αναφέρεται ότι οι κάτοικοι των οικίσκων επιβαρύνονται τις δαπάνες του ρεύματος. Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 του εγγράφου αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά «οι δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του οικίσκου, βαρύνουν τον παραχωρησιούχο και θα πρέπει να καταβάλλονται άμεσα έπειτα από την γνωστοποίηση της οφειλής (…) έπειτα από την τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές χρεώσεις, βάσει αντίστοιχων εγκεκριμένων τιμολογίων».

Όπως είναι λογικό, οι κάτοικοι θορυβήθηκαν από το άρθρο του παραχωρητηρίου με αποτέλεσμα να εκφράζουν στο cretapost την έκδηλη ανησυχία και τον φόβο τους αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι.

Κατηγορηματικός ο Δήμαρχος: «Ο Δήμος καλύπτει το ρεύμα και το νερό»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της περιοχής κ. Μανώλης Φραγκάκης επιβεβαιώνει ότι το χαρτί ζητά από τους κατοίκους να πληρώνουν ρεύμα και νερό ωστόσο τονίζει ότι πρόκειται για μία τυπική διαδικασία του Υπουργείου ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι ο δήμος έχει αναλάβει την πληρωμή των εν λόγω κοινωνικών αγαθών και δεν προτίθεται να προβεί σε καμία αύξηση δημοτικών τελών ή άρνησης της συγκεκριμένης υποχρέωσης.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος αναφέρει στο cretapost «ότι πρόκειται για ένα απλό παραχωρητήριο καθώς το κράτος δίδει τους οικίσκους μόνο για δύο χρόνια, όχι εσαεί. Δεν μπορεί να παίρνεις ένα περιουσιακό στοιχείο του κράτους χωρίς μία έγγραφη διαβεβαίωση ότι θα το επιστρέψεις στα δύο χρόνια και σε καλή κατάσταση».

Επιπλέον επισημαίνει πως «στο “παραχωρητήριο” αναφέρεται ότι οι κάτοικοι πρέπει να πληρώνουν ρεύμα και νερό για τους οικίσκους. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας καλύπτει όλα τα έξοδα σε ρεύμα και νερό».

Τέλος, ο κ. Φραγκάκης τονίζει ότι «μόνο αν μας υποχρεώσει η Πολιτεία να βάλουμε ρολόγια στους οικίσκους θα το κάνουμε. Προς το παρόν δεν είναι -και το τονίζω δεν είναι- στην πρόθεση του δήμου να μετακυλήσει το κόστος στους κατοίκους των οικίσκων ούτε στην παροχή ρεύματος, ούτε στο νερό, ούτε στην αποχέτευση. Όλα επιβαρύνουν τον Δήμο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή