3 Δεκεμβρίου 2022

«Έκρηξη» στις τιμές του φυσικού αερίου – Προειδοποιήσεις Βεστάγκερ σε Gazprom

«Ράλι» τιμών καταγράφεται στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF, να αγγίζει στις 12.20 ώρα Ελλάδας τα 93 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Πρόκειται για μια αύξηση άνω του 8% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Οι παράγοντες που εξηγούν αυτήν την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου είναι οι θερμοκρασίες που συνεχίζουν να πέφτουν στην Ευρώπη και το γεγονός ότι η Gazprom δεν έχει κρατήσει επιπλέον χωρητικότητα στον αγωγό φυσικού αερίου που περνά από την Ουκρανία.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ προειδοποίησε την Gazprom πως ενδεχομένως να αναλάβει ενέργειες σε βάρος της για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται στα ύψη -με αποτέλεσμα η ΕΕ να στρέφεται στα αποθέματά της και μακριά από την αγορά spot- η Gazprom έχει με τη σειρά της αντιστρέψει τη ροή στον αγωγό Γιαμάλ ήδη από το Δεκέμβριο, με το φυσικό αέριο να επιστρέφει προς την Πολωνία.

«Προκαλεί πραγματικά σκέψεις το γεγονός ότι η εταιρεία, εν όψει της αυξημένης ζήτησης, περιορίζει την παροχή» δήλωσε η Επίτροπος σε δημοσιογράφους την Πέμπτη. «Αυτή είναι μία αρκετά σπάνια συμπεριφορά στην αγορά» πρόσθεσε, εξηγώντας πως συνεχίζει την έρευνά της για τις πρακτικές της Gazprom.

Παράλληλα, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία και τη Γερμανία εκτοξεύτηκαν μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της Électricité de France, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο μείωσε την εκτίμησή του κατά περίπου 8% αφού βρήκε ελαττώματα σε ορισμένους αντιδραστήρες. Είναι ένα ακόμη πλήγμα για την Ευρώπη, που αντιμετωπίζει ήδη μια ιστορική ενεργειακή κρίση, με τα αποθέματα φυσικού αερίου να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία.

Τα γερμανικά συμβόλαια Φεβρουαρίου στο European Energy Exchange αυξήθηκαν έως και 22% στα 235,50 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ για το επόμενο τρίμηνο ανέβηκαν έως και 23% στα 183 ευρώ. Το γαλλικό συμβόλαιο για την παράδοση από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο κινήθηκε ανοδικά έως και 24%, στα 191 ευρώ.


Πηγή