25 Σεπτεμβρίου 2022

Στις 12,3 λίρες η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο – Πιέσεις στα τουρκικά ομόλογα

Στις 12,3 λίρες διαμορφώνεται σήμερα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο, με τους αναλυτές να βλέπουν πως η αποδυνάμωση της λίρας θα συνεχισθεί παρά τις διαβεβαιώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του θα καλύψει εκείνη τις απώλειες που θα υποστούν καταθέτες σε λίρες εάν η υποχώρηση του νομίσματος ξεπεράσει ένα ποσοστό.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο Μοχάμεντ Ελ Εριάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της γείτονος με την κίνηση αυτή, απλώς αγόρασαν χρόνο και τεχνητή σταθερότητα.

Εν μέσω των πειραματισμών Ερντογάν η ανησυχία για την τουρκική οικονομία μεγαλώνει. Οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων που αποτιμώνται σε δολάρια ΗΠΑ αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές ξεπούλησαν τις συμμετοχές τους. Η απόδοση ομολόγου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων Τουρκίας με λήξη τον Μάρτιο του 2022 αυξήθηκε στο 7,3% τη Δευτέρα από 5,4% την Παρασκευή και από 3,1% στην αρχή του έτους.

Η απόδοση ομολόγου 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων Τουρκίας που λήγει τον Ιανουάριο του 2031 αυξήθηκε στο 8,26%. Αν και η Τουρκία δεν εκδίδει πολλά ομόλογα πλέον σε δολάρια, μεγάλο μέρος της έκδοσης αυτής βρίσκεται σε τουρκικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή περισσότερες από τις μισές τουρκικές τραπεζικές καταθέσεις είναι σε ξένα νομίσματα, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Σε μια ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις από το ασταθές νόμισμα στην υγεία του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, το κόστος προστασίας έναντι χρεοκοπίας του τουρκικού χρέους έχει αυξηθεί σημαντικά. Το πενταετές spread πιστωτικής αθέτησης αυξήθηκε στις 612 μονάδες βάσης, από περίπου 300 μονάδες βάσης στην αρχή του έτους.


Πηγή