25 Οκτωβρίου 2021

Τουρκία: «Τσουνάμι» σαρώνει την οικονομία της χώρας ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει τις καρατομήσεις

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται η οικονομία της Τουρκίας με την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις καρατομήσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας,

Ο Τούρκος πρόεδρος οπως συνηθίζει άλλωστε το τελευταίο διάστημα, αντικατέστησε δύο στελέχη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και ένα μέλος της νομισματικής πολιτικής ενώ, μέχρι στιγμής, κράτησε το διοικητή.

Την ίδια στγμή η τουρκική λίρα καταγράφει νέα «βουτιά» στις αγορές μετά τις καρατομήσεις στις οποίες προέβη μεταμεσονύχτια ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν προχώρησε στην τρίτη αλλαγή στην κεφαλή της τράπεζας, αν και η τέταρτη είναι πολύ πιθανή.

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η συνάντηση του διοικητή τη κεντρικής τράπεζας με τον Τούρκο πρόεδρο, όπου δείχνει «μια ωραία ατμόσφαιρα» μεταξύ των δύο.

«Πέφτει» διαρκώς η λίρα

Μετά τις αποφάσεις του Ερντογάν σημειώθηκε νέα υποτίμηση της λίρας. Είναι ενδεικτικό ότι το δολάριο έχει ξεπεράσει τις 9 λίρες (9,16), ενώ το ευρώ τις προσεγγίζει τις 11 λίρες (10,62).

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2021 ο βασικός μισθός στη γείτονα ήταν 384 δολάρια, περίπου 330 ευρώ, ενώ τώρα οι Τούρκοι έχουν χάσει περίπου 100 δολάρια περίπου 71 ευρώ από την αρχή του χρόνου.

Λόγω του πληθωρισμού, η κατάσταση είναι δραματική, καθώς οι μισθοί αυξάνονται ονομαστικά, αλλά ο πληθωρισμός «κατασπαράζει» τις θεωρητικές αυξήσεις.

Παράλληλα, η κατακόρυφη αύξηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διαμορφώνουν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» για την τουρκική οικονομία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή