8 Δεκεμβρίου 2021

Τρίτη δόση εμβολίου: Αλλαγή στο κλείσιμο των ραντεβού – Οι διευκρινίσεις Θεμιστοκλέους

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου και ποιες ομάδες πολιτών αφορά

Για το πρόγραμμα εμβολιασμού και πώς αυτό αναμένεται αν συνεχιστεί, συμπεριλαμβάνοντας και την τρίτη δόση, μίλησε το πρωί της Παρασκευής (8/10) ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφορικά με την τρίτη δόση ο κ. Θεμιστοκλέους είπε, μιλώντας στον ANT1, ότι την Κυριακή (10/10) θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους άνω των 50 ετών με προϋπόθεση να έχουν περάσει έξι μήνες από την πραγματοποίηση της δεύτερη δόσης.

Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, αναμένεται επίσης να ανοίξει για τις ευπαθείς ομάδες Α και Β. Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η τρίτη δόση για τους άνω των 50 δεν είναι υποχρεωτική αλλά αποτελεί απλή σύσταση. Επίσης εξήγησε ότι η διαδικασία διαφέρει από τις δυο προηγούμενες δόσεις καθώς, ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα πρέπει ο ίδιος να κλείνει το ραντεβού του -είτε μέσω ΚΕΠ είτε μέσω κάποιου φαρμακείου- και δεν θα λαμβάνει ειδοποιήσεις

Όλοι όσοι επιλέξουν να κάνουν την τρίτη δόση θα την κάνουν με το εμβόλιο της Pfizer, άσχετα με το ποιο εμβόλιο είχαν κάνει τις δυο πρώτες, με εξαίρεση όσους είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εκδώσει οδηγία πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η πρόθεση είναι να επεκταθεί ο εμβολιασμός και με τρίτη δόση για όλου τους πολίτες άνω των 18 ετών. Για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, είπε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών για να αποφασιστεί αν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και σε αυτές τις ηλικίες, κάτι όμως που δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2021.

Τέλος και μεταξύ άλλων, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ειδικά για περιοχές της βόρειας Ελλάδας που η εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ χαμηλή, ο εμβολιασμός θα γίνεται και μέσω κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ που θα πηγαίνουν ακόμη και στις πλατείες των χωριών και θα εμβολιάζουν χωρίς να έχει κλειστεί προηγουμένως ραντεβού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή