19 Σεπτεμβρίου 2021

Daily Mail: Τα παιδιά αποκτούν καλύτερη ανοσία όταν κολλάνε τον ιό παρά όταν εμβολιάζονται

Kορυφώνονται οι συζητήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών, με τους ερευνητές να δίνουν μάχη με το χρόνο για να αντισταθμίσουν οφέλη και μειονεκτήματα. Koρυφαίος Βρετανός μικροβιολόγος λέει πως ο εμβολιασμός παιδιών δεν έχει νόημα, καθώς η φυσικά ανοσία μετά απο λοίμωξη τα θωρακίζει καλύτερα.

Πολλοί επιστήμονες έχουν αμφιβολίες για τον εμβολιασμό των παιδιών, επειδή η ανοσία μετά τη μόλυνση είναι καλύτερη από την ανοσοποίηση των ανηλίκων με εμβόλιο. Παιδιά ηλικίας 12-15 ετών είναι πλέον σε θέση να κλείσουν ραντεβού σε πολλές χώρες για να εμβολιαστούν.

Ειδικοί στον τομέα της υγείας όμως αμφισβητούν την απόφαση να ξεκινήσουν τις προσπάθειες εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε παιδιά, καθώς ο κόσμος δίνει μάχη με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Λίβερμορ, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και πρώην διευθυντής της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, δήλωσε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών ήταν «αρκετά άσκοπος» επειδή τα παιδιά δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά.

Δήλωσε στην MailOnline ότι πιθανότατα θα αναπτύξουν μεγαλύτερη ανοσία σε περίπτωση που κολλήσουν τον ιό, με παρόμοιο τρόπο με τον οποίο δημιουργούν ανοσία έναντι άλλων εποχιακών ασθενειών.

Τα εμβόλια λειτουργούν “διδάσκοντας” το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τον ιό για να μπορεί να τον αντιμετωπίσει στο μέλλον. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο αρχίζει να εξασθενεί μέσα σε έξι μήνες, ενώ ορισμένα δεδομένα έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τον ιό μπορεί να προστατεύονται για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Μια ισραηλινή μελέτη ισχυρίστηκε ότι οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο έχουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από Covid-19

Σχολιάζοντας την πρόταση να εμβολιάζονται στη Βρετανία τα παιδιά άνω των 12 ετών, ο καθηγητής Λίβερμορ είπε «Νομίζω ότι αυτό που γίνεται είναι πραγματικά πολύ άσκοπο. Είναι μια κακή χρήση του εμβολίου. Τα παιδιά διατρέχουν πολύ, πολύ χαμηλό κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης και θα ήταν καλύτερα να δημιουργήσουμε καλύτερη ανοσία σε αυτόν τον ιό [μέσω μόλυνσης], όπως κάνουμε σε μια σειρά άλλων ιών που κυκλοφορούν»

Ο καθηγητής Λίβερμορ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Σουηδίας, η οποία κράτησε τα σχολεία της ανοιχτά κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε εμβόλιο εκείνη τη στιγμή

Μια πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Επιτήρησης Ανοσοποίησης της Αυστραλίας τέλος διαπίστωσε ότι τα περισσότερα παιδιά που προσβλήθηκαν από Covid -19 στο πρόσφατο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα είχαν λίγα συμπτώματα.

«Η πλειοψηφία των παιδιών (98 %) είχε ασυμπτωματική ή ήπια λοίμωξη», δήλωσε η καθηγήτρια Kristine Macartney, ειδικός στο Νοσοκομείο Παίδων του Σίδνεϊ στο Westmead. «Η Covid-19 είναι ήπια μεταξύ των παιδιών. Μόνο το 2% περίπου θα χρειαστεί νοσηλεία και πολλά από αυτά τα περιστατικά χρίζουν απλά παρακολούθησης και κοινωνικής φροντίδας.»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή