6 Φεβρουαρίου 2023

Η Huawei παντρεύει την κινητή τηλεφωνία με την αυτοκινητοβιομηχανία

Όταν η κινητή τηλεφωνία συναντά την αυτοκινητοβιομηχανία, τότε είναι σίγουρο πως κάτι εξαιρετικό πρόκειται να δημιουργηθεί. Τα smartphones αποτελούν σήμερα ένα είδος πρώτης ανάγκης κι έχουν πάψει να αποτελούν είδος πολυτελείας. Στο παρελθόν ένας κάτοχος κινητού τηλεφώνου δεν μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα από το να πραγματοποιήσει κάποια κλήση ενώ βρισκόταν εκτός σπιτιού ή να λάβει μηνύματα στη συσκευή του.

Στη σημερινή εποχή οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία της τηλεφωνίας έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Μαζί αλλάξαμε και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε ένα smartphone, είτε θέλουμε να πραγματοποιήσουμε μία τραπεζική συναλλαγή μέσω ebanking, είτε θέλουμε να αγοράσουμε κάποιο αγαθό από ένα eshop, είτε θέλουμε να διασκεδάσουμε σε ένα online καζίνο. Η Huawei γνωρίζει από πρώτο χέρι την επανάσταση που μπορεί να φέρει η τεχνολογία σε κάθε τομέα της ζωής μας και στρέφει πια την προσοχή της σε άλλους τομείς, με όπλο την τεχνογνωσία της.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι, πλέον, το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας, αφού πέρα από την προμήθεια τεχνολογίας στους κατασκευαστές προκειμένου να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα «έξυπνα» οχήματα, έχει αποφασίσει να επενδύσει και στον τομέα του software και του cloud computing. Ήδη η Huawei συμφώνησε για την παροχή αδείας 4G κινητής τεχνολογίας στη Volkswagen, που αποτελεί τον μεγαλύτερη κατασκευαστή αυτοκινήτων στον κόσμο.

Ο κινέζικος γίγαντας των τηλεπικοινωνιών ρίχνει το βάρος στην ευρωπαϊκή αγορά των αυτοκινήτων, αφού αυτή η συμφωνία θα μετατρέψει τη Huawei στον μεγαλύτερο πάροχο πατέντας 4G στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό διότι η τεχνολογία της θα «μπει» σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια οχήματα της Volkswagen, για παροχή ασύρματης σύνδεσης σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής. Ειδικοί της αγοράς θεωρούν ότι η εταιρεία που θα υλοποιήσει την πατέντα είναι η Rolling Wireless από το Λουξεμβούργο, μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου στην παροχή πρόσβασης σε δίκτυα 4G και 5G.


Η Volkswagen απέφυγε να αναφέρει τα ονόματα των εταιρειών που συμμετέχουν στη συνεργασία, αλλά επιβεβαίωσε ότι μία νέα εποχή αρχίζει. «Αυτή η άδεια αποτελεί μοντέλο για το πώς πρέπει στο μέλλον να οργανώνονται οι στενές συνεργασίες μεταξύ της βιομηχανίας των αυτοκινήτων με εκείνη της πληροφορίας και της επικοινωνίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας. Δεν αποκάλυψε φυσικά τα ποσά που εμπλέκονται στη συμφωνία, αλλά η Huawei βγαίνει απόλυτα κερδισμένη από αυτήν και η Volkswagen κατακτά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της σε ό,τι αφορά στις τεχνολογικές εξελίξεις του μέλλοντος.

«Ως μία καινοτόμα εταιρεία, κατέχουμε ηγετικό ρόλο στις πατέντες που αφορούν τις ασύρματες τεχνολογίες και η τεχνογνωσία μας θα προσφέρει μεγαλύτερη αξία στην αυτοκινητοβιομηχανία» ανέφερε ο νομικός εκπρόσωπος της Huawei, Σονγκ Λιουπίνγκ: «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι παίκτες-κλειδιά της βιομηχανίας των οχημάτων αναγνωρίζει την αξία της εταιρείας μας. Πιστεύουμε ότι με την άδεια αυξημένης κινητής τεχνολογίας περισσότερο κερδισμένοι από όλους θα είναι οι καταναλωτές».

Τον προηγούμενο Απρίλιο η Huawei συνεργάστηκε με την κινέζικη εταιρεία κατασκευής οχημάτων, την Arcfox, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατασκευάσει το πρώτο ηλεκτρικό της αυτοκίνητο. Το σχέδιο για το Huawei HI, όπως είναι το όνομά του, είναι εξαιρετικά φιλόδοξο αφού πρόκειται για ένα απολύτως «έξυπνη» αυτοκινούμενη λύση, με το λογισμικό της Huawei, HarmonyOS, να αποτελεί την καρδιά του οχήματος. Η πλατφόρμα στηρίζεται στο Lidar chip και έχει συνδεσιμότητα μέσω του δικτύου 5G. Είναι, πάντως, φανερό ότι ενώ οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας κάνουν ό,τι μπορούν για να προωθήσουν την ανάπτυξη του 5G, η συμφωνία της Huawei με τη Volkswagen αφορά το 4G. Αυτό συμβαίνει διότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θέλουν να ρισκάρουν με τις νέες τεχνολογίες σε μετακινήσεις πολιτών. Αντίθετα, η δοκιμασμένη λύση της 4G τεχνολογίας θεωρείται περισσότερο σίγουρη, χωρίς να αποκλείεται η εξέλιξη στο κοντινό μέλλον.

«Το 5G δεν είναι πολύ σημαντικό αυτό τη στιγμή για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων» αναφέρει ο αναλυτής της αγοράς, Βιλ Γουόνγκ: «Στο μέλλον οι εταιρείες θα μπουν στη διαδικασία δημιουργίας του οχήματος 5G, αφού θα έρθει η στιγμή της επικοινωνίας μεταξύ των οχημάτων που θα κάνει ακόμη πιο ασφαλή κάθε μετακίνηση. Ως τότε όμως πρέπει να κτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ αυτοκινήτων, τεχνολογίας και των ίδιων των αγοραστών, πριν γίνει το επόμενο κρίσιμο βήμα».