27 Σεπτεμβρίου 2022

Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18 ως 24 – Το στοίχημα με τους απρόθυμους και τα προνόμια

Εμβολιασμός: Ανοίγουν τα ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες στη χώρα. Αισιοδοξία για τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι.

Πατάει γκάζι η επιχείρηση «Ελευθερία», με τους εμβολιασμούς να ξεπερνούν την Τρίτη (15.06) τα 7 εκατομμύρια. Από σήμερα (16.06) θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια για κάθε ενήλικο πολίτη της χώρας καθώς ανοίγουν τα ραντεβού και για τις ηλικίες 18-24. Με το βήμα αυτό σηματοδοτείται η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό.

Επίσης όπως έχει ανακοινώσει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διαθέσιμο θα είναι στα νησιά και το εμβόλιο της Pfizer και όχι μόνο το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως στόχος είναι μέσω της «Επιχείρησης Ελευθερία» όσο της «Γαλάζιας Ελευθερίας», όχι μόνο να έχει πρόσβαση στο εμβόλιο το σύνολο των πολιτών, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής εμβολίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμάται πως οι εμβολιασμοί θα συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό και το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να πειστούν οι απρόθυμοι, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να έχει οικοδομηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Όπως τόνισε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, «για την προστασία της ζωής μας, για να διατηρήσουμε την ύφεση που καταγράφεται στους επιδημιολογικούς δείκτες, για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε νέα έξαρση και για να πετύχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι, είναι ανάγκη να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη».

Εν τω μεταξύ τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι αποφάσεις για τις διευκολύνσεις που θα αφορούν στους πλήρως εμβολιασμένους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Πελώνη, η Επιτροπή Βιοηθικής αναμένεται να συνεδριάσει και να καταθέσει τις προτάσεις της, τις επόμενες ημέρες.

«Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις με γνώμονα την υγεία των πολιτών, τις ελευθερίες τους, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους και με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία», σημείωσε.

Με βάση τις πληροφορίες, οι διευκολύνσεις που έχουν αποφασισθεί να δοθούν, μετά βεβαίως τη γνωμοδότηση των ειδικών επιστημόνων είναι:

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι που θα διαθέτουν και πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα χρησιμοποιούν τις μάσκες σε ανοικτούς χώρους.
  • Επίσης η μη χρήση της μάσκας θα αφορά και σε κλειστούς χώρους, όπως στα εστιατόρια (όταν επιτραπεί η χρήση των εσωτερικών χώρων), σε μπαρ, σε υπαίθριες εκδηλώσεις, συναυλίες κ.λ.π..
  • Σε ό,τι αφορά στα κέντρα διασκέδασης, τους συναυλιακούς χώρους κ.λ.π. μέχρι στιγμής οι ειδικοί δεν έχουν λάβει αποφάσεις, καθώς βρισκόμαστε στο καλοκαίρι και ουδείς γνωρίζει το σκηνικό που θα επικρατήσει το Σεπτέμβριο.
  • Επίσης οι εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να κάνουν self test.

Τέλος στο τραπέζι βρίσκεται και η μη χρήση μάσκας για τα ταξίδια με αεροπλάνα για τους πλήρως εμβολιασμένους, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται προβληματισμένοι και να μην έχουν καταλήξει ακόμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή