22 Απριλίου 2021

Ομοσπονδία Γυμναστικής: Άμεση διαλεύκανση των καταγγελιών – Σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση

Με ταχύτητα κινήθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Γυμναστικής, η οποία ανακοίνωσε τη σύσταση τριμελούς Επιτροπής Διερεύνησης των καταγγελιών έτσι ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω εξέταση των περιστατικών και να επιβάλει κυρώσεις. Πρόθυμη η ομοσπονδία να συνδράμει στο έργο του εισαγγελέα που έχει επιληφθεί της υπόθεσης.

Πλήρης επιβεβαίωση της πρόθεσης που υπήρχε εξαρχής στους κόλπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, όπως εκφράστηκε από τις δηλώσεις του νυν και του πρώην προέδρου της στο Newsbomb.gr νωρίτερα, από την ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η ΕΟΓ αναφορικά με το θέμα των καταγγελιών 22 αθλητών και αθλητριών που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο από το πρωί της Τετάρτης (07.04).

Στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδία ξεκαθαρίζει πως θα βρίσκεται στο πλευρό των αθλητριών και των αθλητών, ενώ θα συνδράμει και το έργο της εισαγγελίας έτσι ώστε να διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεση και τυχόν ένοχοι να τιμωρηθούν όπως αρμόζει. Παράλληλα, η ομοσπονδία ενημέρωσε ότι ήδη προχώρησε στη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής η οποία θα κληθεί να μιλήσει με όλους τους καταγγέλλοντες έτσι ώστε να διερευνήσει περαιτέρω τα περιστατικά και να προχωρήσει στις ανάλογες κυρώσεις.

Η ανακοίνωση της ΕΓΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Γ.Ο. σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα, Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, που συγκλήθηκε κατά παρέκκλιση των χρονικών διαδικασιών έπειτα από καταγγελίες πρώην αθλητών-αθλητριών Γυμναστικής για περιστατικά κακοποίησης από προπονητές, αφού εξέτασε αναλυτικά και επί της ουσίας το περιεχόμενο της επιστολής των καταγγελλόντων την οποία έλαβε σήμερα το πρωί (07/04/2021), αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

– Το Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο. εκφράζει την ισχυρή βούλησή του για πλήρη διαλεύκανση όλων των καταγγελιών και θα συνδράμει τους πρώην αθλητές-αθλήτριες προς αυτή την κατεύθυνση, για να έρθουν όλα στο φως και να μη μείνει καμία σκιά πάνω από το άθλημα της Γυμναστικής.

– Μετά από εισήγηση του νομικού συμβούλου της Ε.Γ.Ο. Γιάννη Μούτλια, συγκροτείται τριμελής Επιτροπή Διερεύνησης των Καταγγελιών, που θα περιλαμβάνει ως τακτικά μέλη την Α’ Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ειρήνη Αϊνδιλή, τη Γ’ Αντιπρόεδρο Ειρήνη Μανδραβέλη και την Ταμία Θέμιδα Χαρίτου. Ως αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν η Ειδική Γραμματέας της Ε.Γ.Ο. Κωνσταντίνα Δήμα και το μέλος του Δ.Σ. Ελένη Μιχοπούλου.

Η Επιτροπή Διερεύνησης των Καταγγελιών τίθεται στη διάθεσή κάθε ενός από τους καταγγέλλοντες και επιφορτίζεται με την αρμοδιότητα να έλθει σε επικοινωνία μαζί τους, ώστε εκείνοι να μπορέσουν να παράσχουν, με απόλυτη εμπιστευτικότητα, συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τα πρόσωπα, τον χρόνο, τον τόπο και τις συνθήκες τέλεσης των καταδικαστέων πράξεων που καταγγέλλουν, προκειμένου η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών και να επιβάλει τυχόν κυρώσεις.

Ζητούμε από τους καταγγέλλοντες πρώην αθλητές-αθλήτριες να βοηθήσουν την Επιτροπή στο έργο της, παρουσιάζοντας όσα στοιχεία διαθέτουν, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι τυχόν υπαίτιοι και όχι η ίδια η ελληνική Γυμναστική στο σύνολό της.

– Το Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο. θα συνδράμει τις εισαγγελικές Αρχές στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που έχει ήδη ξεκινήσει με απόφαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εάν και εφόσον της ζητηθεί.

– Η Ε.Γ.Ο. έχει το χρέος να διαφυλάξει το κύρος και τη δημόσια εικόνα της Γυμναστικής, η οποία έχει χαρίσει πολλές στιγμές εθνικής υπερηφάνειας στους Έλληνες φιλάθλους και αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας χιλιάδες μικρά παιδιά στα γυμναστήρια. Για τους παραπάνω λόγους, επίσης, επιθυμούμε την άμεση διαλεύκανση και τεκμηρίωση των καταγγελιών, ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει και να μην υπάρξει καμία συκοφάντηση της ελληνικής Γυμναστικής και των υγιών εκπροσώπων αυτής.

– Τέλος, ενθαρρύνουμε τα πολυάριθμα μέλη της οικογένειας της ελληνικής Γυμναστικής, τα σωματεία, τους προπονητές, τους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες, καθώς και τους γονείς τους, να συνεχίσουν να περιβάλλουν τα αθλήματα της Γυμναστικής με την ίδια αγάπη και τον ίδιο ζήλο όπως έκαναν έως τώρα. Είναι τα υγιή κύτταρα, που οφείλουμε να προστατεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Θανάσης Σταθόπουλος Κώστας Πανταζής

Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες των 22 αθλητριών και αθλητών

Προκαταρτική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, όπως η σεξουαλικη κακοποίηση και η σωματική βλάβη, σε βάρος αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής.

Την προκαταρκτική θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου, ενώ η έρευνα διατάχθηκε μετά από την δημοσιοποίηση της επιστολής 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία καταγγέλουν σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία καθώς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις ακόμα και σε μικρά παιδιά από προπονητές.

Οι καταγγελίες των αθλητών, όπως δημοσιεύθηκαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών», είναι συγκλονιστικές, με τις περιγραφές να κάνουν λόγο για προπονητικές μεθόδους βασανισμού, σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Στην επιστολή τους οι αθλητές αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές – τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Πέρα την σωματική βία την οποία καταγγέλουν, φαίνεται πως υπήρξαν και περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, αφού -όπως αναφέρεται στην επιστολή-, «οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλιγσίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν “πως να κάνουν σωστά την άσκηση”. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή