15 Απριλίου 2021

H πανδημία βάζει στην «εντατική» το ΕΣΥ – Δραματική μείωση των κλινών στα νοσοκομεία της Αττικής

«Ασφυκτιά» το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις αυξανόμενες ανάγκες που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού – Κρίσιμες μέρες για τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου

Ώρες αγωνίας για την κατάσταση στο ΕΣΥ, ιδίως στις Εντατικές, όπως αποτυπώνουν οι αριθμοί. Οι εισαγωγές και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία για περιστατικά covid αυξάνονται, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ δημιουργεί μεγάλη ανησυχία.

Ενδεικτικά των παραπάνω είναι όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος εξήγησε ότι μέχρι τώρα στο εφημερεύον νοσοκομείο «Αττικό» εισήχθησαν 51 περιστατικά, 14 ύποπτα ως κρούσματα και 37 θετικά.

«Γέμισαν οι 4 κλινικές για Covid. Kαι έβαλαν στην Παθολογική κλινική, ύποπτα και θετικά στον κορονοϊό κρούσματα, μαζί με ογκολογικούς ασθενείς. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι 33 ΜΕΘ Covid του συγκεκριμένου νοσοκομείου είναι πλήρεις και έτσι αποδεσμεύθηκαν χθες 10 γενικές ΜΕΘ για να δωθούν σε περιστατικά κορονοϊού. Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στις γενικές ΜΕΘ μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές δομές υγείας.

Επιπλέον, ο κ. Γιαννάκος, τόνισε ότι ασθενείς με κορονοϊό αλλά και μη Covid ασθενείς, κάνουν κοινή χρήση κοινόχρηστων χώρων, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, όπως είπε για τη διασπορά του ιού.

Εμβόλια

Σχετικά με το θέμα των εμβολίων, ο Μιχάλης Γιαννάκος κατήγγειλε ότι την περασμένη Πέμπτη καταστράφηκαν στο Κέντρο Υγείας των Αθηνών «εκατοντάδες δόσεις γιατί έπεσε το ρεύμα. Οι δόσεις έμειναν σε καραντίνα για να τις ελέξγει η εταιρεία αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν».

«Κρίμα από το Θεό σε πολλές μονάδες υγείας να έχουμε βλάβη στο ηλεκτρικό, να μη συντηρούνται σωστά τα εμβόλια και να χάνονται εκατοντάδες δόσεις» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Η επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν τα κρούσματα χθες, Δευτέρα 01/03, σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα, 22/02, οπότε και ανέρχονταν σε 880.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 01 Μαρτίου 2021 (ώρα 15:00), τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.176, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων):

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα:

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.347 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11.00%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων

Από το σύνολο των 1.176 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 6 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 1.170 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.660.395 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.593.403 δείγματα.

O μέσος όρος του επταημέρου είναι 42.239 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή