4 Αυγούστου 2021

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών: Τι ισχύει για ενοίκια και ΦΠΑ

Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων στήριξης που εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί της Δευτέρας. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης ανήλθε πέρυσι σε 24 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 έχουν έως σήμερα υπολογιστεί 7,5 δισ. ευρώ.

Μέσω των «επιστρεπτέων προκαταβολών», το υπουργείο Οικονομικών χορήγησε στις επιχειρήσεις ρευστότητα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ τους πρώτους μήνες του 2021 θα διατεθούν περίπου 3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα καταβληθούν 250 εκατ. ευρώ από την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5», η οποία είχε βελτιωμένο αλγόριθμο.

Αναφορικά με την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή ενοικίων για τον Μάρτιο, με τα σημερινά δεδομένα, το μέτρο επεκτείνεται στους κλειστούς κλάδους με κυβερνητική εντολή, οπότε περιλαμβάνει και άλλες κλειστές επιχειρήσεις πέραν της εστίασης. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα λάβουν από το κράτος αφορολόγητη αποζημίωση στο 80%.

Το πακέτο των νέων μέτρων περιλαμβάνει άμεσες επιδοτήσεις και δάνεια για τις εταιρείες και παρεμβάσεις για τη στήριξη της απασχόλησης

Συγκεκριμένα:

  • Πλήρης απαλλαγή ενοικίου για το μήνα Μάρτιο στις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή
  • Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα έως τις 30 Σεπτεμβρίου
  • Αναστολή καταβολής δανειακών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
  • Χρονική επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε εργαζόμενους
  • Για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ είπε ότι ανοίγει η πλατφόρμα για να γίνουν διορθώσεις στον ΦΠΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή