7 Μαρτίου 2021

Κορoνοιός: Το crash test των σχολείων, ο γρίφος του λιανεμπορίου και η ανησυχία των ειδικών

Crast test για τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, με την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους να αναμένουν πως θα διαμορφωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις.

Οι προσεχείς ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς θα διαφανεί πως θα επηρεάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα η χαλάρωση της εορταστικής περιόδου.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να αποφευχθεί το τρίτο κύμα και η περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ, για αυτό και κυβέρνηση και ειδικοί θα λαμβάνουν τις αποφάσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τα επόμενα βήματα να είναι σταδιακά και πολύ προσεκτικά και να λαμβάνονται με βάση τα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα.

Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως η τρέχουσα συγκυρία απαιτεί μεγάλη προσοχή, καθώς το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων θα οδηγήσει σε αύξηση της κινητικότητας και φυσικά σε νέα έξαρση κρουσμάτων.

Υπό αυτές τις συνθήκες προτεραιότητα αποτελεί το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως της Γ’ λυκείου και προς το παρόν μπαίνει στον «πάγο» το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης επεσήμανε πως όταν οι λοιμωξιολόγοι βρουν το περιθώριο της κινητικότητας που μπορεί να μπει, τότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς. Για το θέμα του εμπορίου ισχυρίστηκε πως ακολουθούνται οι οδηγίες και οι συστάσεις των λοιμωξιολόγων και πως αυτή την εβδομάδα θα ληφθεί απόφαση για το πότε θα ανοίξει η επόμενη δραστηριότητα.

Αναφορικά με το lockdown είναι πολύ πιθανή η παράταση του έως το τέλος του μήνα.

Κυβέρνηση και ειδικοί δεν εστιάζουν στις ημερομηνίες αλλά στην εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Τι ισχύει μέχρι τις 18/1

Μέχρι τις 18 Ιανουαρίου ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

  • Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία, σχολεία ειδικών βαθμίδων και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης που προβλέπει ο ΕΟΔΥ για την λειτουργία των σχολείων (χρήση μάσκας, αντισηπτικών κλπ.)
  • Η χρήση μάσκας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είναι υποχρεωτική.
  • Παραμένει η αναστολή του λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και κέντρων αισθητικής.
  • Ισχύουν τα προβλεπόμενα μέτρα για τις εκκλησίες.
  • Παραμένει σε ισχύ το μέτρο της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
  • Υποχρεωτικός περιορισμός κατ’ οίκον για επτά ημέρες, για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή