30 Σεπτεμβρίου 2022

Τραγωδία στην Ιαπωνία: Πλημμύρισε ποτάμι – 14 νεκροί σε οίκο ευγηρίας

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το Σάββατο (04/07), όταν πλημμύρισε ο οίκος ευγηρίας όπου φιλοξενούνταν, από την υπερχείλιση γειτονικού ποταμού στη δυτική Ιαπωνία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης Ικούο Καμπασίμα της περιοχής Κουμαμότο δυτικά της χώρας.

Ο οίκος ευγηρίας βρίσκεται στο χωριό Κούμα της περιοχής Κουμαμότο, που έχει πληγεί από σφοδρές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, διέταξε την ανάπτυξη συνολικά 10.000 στρατιωτών στο Κουμαμότο, καθώς οι εκκλήσεις σε βοήθεια προς τα σωστικά συνεργεία ήταν πολυάριθμες.

Ο κ. Άμπε δήλωσε ότι η ισχυρή βροχόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν «σε ύψιστη επιφυλακή».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουμαμότο, Ικούο Καμπασίμα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ηλικιωμένοι στον οίκο ευγηρίας εντοπίστηκαν σε κατάσταση «καρδιοαναπνευστικής ανακοπής», ένας όρος που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία πριν κάποιος γιατρός πιστοποιήσει επίσημα το θάνατο κάποιου ανθρώπου.

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι άλλα δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους συνέπεια κατολίσθησης που σημειώθηκε στην πόλη Τσουνάγκι, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση γι’ αυτό. Ο ίδιος ο Σίνζο Άμπε δήλωσε πως «υπάρχουν πληροφορίες για θύματα λόγω των κατολισθήσεων».

Πλάνα βίντεο δείχνουν μια γέφυρα να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά του ποταμού Κούμα, ενώ αυτοκίνητα και σπίτια βυθίζονται μέσα στο πλημμυρισμένο ποτάμι.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας μετέδωσε πως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που σημειώνεται τόσο ισχυρή βροχόπτωση στη συγκεκριμένη επαρχία.

Ο Χαρούκα Γιαμάντα που ζει στο χωριό Ασικίτα της επαρχίας Κουμαμότο δήλωσε στο πρακτορείο Κιόντο: «Είδα μεγάλα δέντρα και τμήματα σπιτιών να παρασύρονται από τα νερά και να σκάνε με ορμή πάνω σε κάτι. Ο αέρας έχει γεμίσει από τη μυρωδιά διαρροής αερίου και λυμάτων».

Το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε πως άλλες οκτώ κατοικίες στη συνοικία Τακινούε παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Πηγή