7 Φεβρουαρίου 2023

Κορωνοϊός Νότια Κορέα: Επιστρέφει στην καραντίνα; – Κλείνει πάρκα και μουσεία

Μετά από την καταγραφή μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, η Νότια Κορέα αποφάσισε να κλείσει από σήμερα τα πάρκα, τα μουσεία και τα σχολεία ενώ προειδοποιεί για επικείμενους περισσότερους περιορισμούς.

Στην Νότια Κορέα καταγράφηκαν χθες 79 νέα κρούσματα, τα περισσότερα των τελευταίων 53 ημερών, ενώ αν καταγράψει περισσότερες από 50 νέες περιπτώσεις κρουσμάτων την ημέρα για επτά συνεχόμενες ημέρες, θα περάσει σε περισσότερους περιορισμούς, σύμφωνα με το AFP.

Διαβάστε επίσης:

Ν.Κορέα: 3.736 κρούσματα κορωνοϊού

Η χώρα, η οποία ανοίγει σταδιακά από τις 6 Μαΐου, κατέγραψε τον υψηλότερο καθημερινό αριθμό περιστατικών από την 5η Απριλίου προκαλώντας ανησυχία στις αρχές.

Ο Park Neung-hoo, υπουργός Υγείας της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι τα νέα έκτακτα μέτρα ξεκινούν από σήμερα και θα διαρκέσουν για δύο εβδομάδες.

«Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε όλα τα μέτρα καραντίνας στη μητροπολιτική περιοχή για δύο εβδομάδες από αύριο έως 14 Ιουνίου.» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης στη μητροπολιτική περιοχή. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνική αποστασιοποίηση εάν αποτύχουμε» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Το επιτυχημένο παράδειγμα της Κορέας

Σήμερα ανακοίωσε ότι κλείνει όλα τα πάρκα, τα μουσεία και τις γκαλερί τέχνης στη Σεούλ, ενώ περιορίζει τον αριθμό των μαθητών που μπορούν να δέχονται τα σχολεία στη Σεούλ και τα περίχωρά της με την ελπίδα να αποφευχθεί η εμφάνιση νέων εστιών της επιδημίας του κορωνοϊού.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί, δημοτικά και γυμνάσια της μητροπολιτικής περιοχής της Σεούλ, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της Νότιας Κορέας, θα μπορούν να δέχονται ένα στα τρία παιδιά, με τα υπόλοιπα να συνεχίζουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ο Park είπε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να προσπαθήσουν να εισαγάγουν ξανά έναν ευέλικτο τρόπο εργασίας προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν πολυσύχναστα μέρη ή καταστήματα.

Οι περισσότερες από τις νέες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν την Πέμπτη είχαν εξαπλωθεί τοπικά, και καταγράφηκαν στην περιοχή της Σεούλ.

Πολλά από τα κρούσματα προέρχονται επίσης από μια αποθήκη logistics, της εταιρείας διαδικτυκού εμπορίου Coupang στη Μπουσεόν, δυτικά της Σεούλ, με συνολικά 96 κρούσματα, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι αναμένεται να προκύψουν περισσότερα κρούσματα από τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε απομόνωση, όπως μετέδωσε το AFP.

Διαβάστε επίσης:

Το «μοντέλο Νότιας Κορέας» που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ιταλία

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου Νόσων (ΚCDC) δήλωσαν την Πέμπτη πως «Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αύξηση των τοπικών μεταδόσεων που σχετίζονται με χώρους επιχειρήσεων, θρησκευτικές εγκαταστάσεις, μπαρ, εστιατόρια και άλλα, το KCDC προτρέπει τους ανθρώπους να αποφύγουν την κοινωνική συγκέντρωση ή να επισκεφθούν οποιοδήποτε κλειστό/ περιορισμένο χώρο που συχνάζουν πολλοί άνθρωποι».

Προέτρεψε επίσης του πολίτες που πρέπει να πάνε σε πολυσύχναστες περιοχές να διατηρήσουν αποστάσεις δύο μέτρων, να φορούν μάσκα προσώπου και να πλένουν συχνά τα χέρια τους.

Η ανταπόκριση της χώρας στον κορωνοϊό έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως παράδειγμα βέλτιστων πρακτικών. Αντί για πλήρη καραντίνα, βασίστηκε σε μαζικά τεστ, ιχνηλάτηση μέσω τεχνολογίας και εντοπισμό όσων είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό.

Η χώρα ήταν μια από τις πρώτες εκτός Κίνας που κατέγραψε κρούσμα, στα μέσα Φεβρουαρίου. Τώρα, μήνες αργότερα, έχει καταγράψει μόνο 269 θανάτους και πάνω από 11.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Με πληροφορίες από BussinessInsider/Guardian/AFP/ΑΠΕ

Πηγή:
Ereportaz.gr