13 Ιουλίου 2020

Συνδικαλιστικό πάρτι σε βάρος των εργαζοµένων της ΕΥ∆ΑΠ

Πάρτι αδιαφάνειας σε σωματείο εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και προσκεκλημένους «λαϊκούς
πρωταγωνιστές»-συνδικαλιστές οι οποίοι –υποτίθεται πως- κόπτονται για τα συμφέροντα των εργαζομένωνδιερευνά η εισαγγελία Αθηνών.

Ο ογκώδης φάκελος περιέχει στοιχεία που αφορούν την ενδεχόμενη διάπραξη ιδιαίτερα σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων όπως η υπεξαίρεση και απάτη, ελέγχοντας, μεταξύ άλλων, τον τρόπο που επιταγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ δεν κατέληγαν στα ταμεία του Πρωτοβάθμιου Σωματείου της ΕΥΔΑΠ «ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ» αλλά στον εκάστοτε Πρόεδρο.

Στην διάθεση της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» βρίσκεται πλήθος στοιχείων αλλά και καταγγελίες-φωτιά τα οποία εκθέτουν γνωστούς συνδικαλιστές οι οποίοι φέρονται να πρωταγωνίστησαν στο εν λόγω σκάνδαλο. Μερικοί εξ΄αυτών έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο ακόμη και σήμερα καθώς είναι επικεφαλής συνδικαλιστικής παράταξης και βρίσκονται στο κέντρο λήψεως σημαντικών αποφάσεων.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελία (στις
28.12.2017) της Προέδρου του Πρωτοβάθμιου Σωματείου «ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ», Όλγας Τσιμιδάκη οποία ανέφερε στις εισαγγελικές Αρχές και το ΣΔΟΕ όλα όσα διαπίστωσε με την
ανάληψη των καθηκόντων της.

Μέχρι στιγμής η εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση έχει διατάξει
οικονομικό έλεγχο για το Σωματείο από τον οποίο φέρεται να προκύπτει,
μεταξύ άλλων, ότι παρότι η ΕΥΔΑΠ όφειλε να καταθέτει σε τραπεζικό λογαριασμό τις εισφορές του Σωματείου, εντούτοις έδινε τις επιταγές απευθείας στον εκάστοτε πρόεδρο του Σωματείου χωρίς κανείς να γνωρίζει την πορεία που ακολουθούνταν στη συνέχεια. Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας έχουν κληθεί να καταθέσουν μάρτυρες και εμπλεκόμενοι ενώ τον Νοέμβριο του 2019 ο φάκελος της δικογραφίας επέστρεψε από πταισματοδίκη στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα αμέσως μετά την εκλογή της (τον
Ιούνιο του 2016) ως μέλος του Δ.Σ. της «ΈΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ» άρχισε να
διαπιστώνει σημαντικές ατασθαλίες εκ μέρους των προηγούμενων διοικήσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Προεδρείο καθυστέρησε να συγκροτηθεί καθώς «δεν είχε κλείσει το ταμείο οικονομικό έτος του 2015».

Ωστόσο, μετά από τη συνεδρίαση του ΔΣ στις 11.10.2017 οπότε η καΤσιμιδάκη εξελέγη Πρόεδρος από τα στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή της αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν
πολλές οικονομικές εκκρεμότητες. «Υποψιασμένη για τη σοβαρότητα
της κατάστασης έψαξα να βρω πρακτικά της Ελεγκτικής Επιτροπής που
σύμφωνα με το καταστατικό φέρει την ευθύνη για τον έλεγχο της οικονομικής λειτουργίας του Σωματείου και προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε πρακτικό συγκρότησής της σε Σώμα, ούτε είχε πραγματοποιηθεί έως τότε έλεγχος
όχι μόνο για το διάστημα 2016-2017 αλλά ούτε για το αμέσως προηγούμενο…», λέει επισημαίνοντας ότι σε επικοινωνία που είχε με τον πρώην και τη νυν γενική γραμματέα του
Σωματείου διαπίστωσε ότι απλά δεν υπήρχαν πρακτικά!

Η καταγγέλλουσα αναφέρει ότι από έλεγχο που πραγματοποίησε σε έγγραφα και παραστατικά διαπίστωσε ότι:
Α) δεν υπήρχε βιβλίο εσόδων-εξόδων,
Β) δεν υπήρχαν εντάλματα πληρωμών για τις περισσότερες αποδείξεις που βρέθηκαν στο ταμείο,
Γ) δεν υπήρχε οικονομικός απολογισμός από μέρους του ταμία και
Δ) δεν υπήρχαν παραστατικά σχετικά
με τη συγκέντρωση χρημάτων εργαζομένων για αγωγές που είχαν
καταθέσει το 2013.

ΤΟ ∆ΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Στην καταγγελία γίνεται εκτενής αναφορά και στις απαντήσεις που έλαβε η νέα ηγεσία του Σωματείου από γνωστή δικηγορική εταιρεία που είχε αναλάβει την νομική εκπροσώπηση των εργαζομένων. Η καΤσιμιδάκη αναφέρει πως σε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου εκείνος «παραδέχτηκε ότι δεν είχαν εκδοθεί σχετικά παραστατικά, ενώ δεσμεύθηκε να στείλει τη λίστα με όλα τα ονόματα των εναγόντων μελών», κάτι το
οποίο όμως δεν έκανε. Καθόλου συμπτωματικό δεν είναι ότι πρόκειται για τον ίδιο… αετονύχη δικηγόρο ο οποίος είχε απασχολήσει τον Τύπο το 2013 όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε επιτύχει εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 55.000.000 ευρώ με την τότε διοίκηση
της ΕΥΔΑΠ με μια σημαντική λεπτομέρεια: Ο ίδιος εισέπραξε 19.000.000 πλέον ΦΠΑ για τις ομαδικές αγωγές και οι 2.500 υπάλληλοι πήραν σχεδόν 13.000 ευρώ ο καθένας! Μάλιστα εκείνη την περίοδο γνωστοί συνδικαλιστές είχαν αναδείξει το θέμα αλλά στη συνέχεια όταν η παράταξή τους ανέλαβε το Προεδρείο Εργαζομένων έκαναν στροφή 180 μοιρών!

Ιδιωτικό συµφωνητικό µε νυχτερινό κέντρο

Eνα ακόμη στοιχείο το οποίο συνεισέφερε στις Αρχές μέσω της καταγγελίας της η καταγγέλλουσα είναι ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του Σωματείου και ενός νυχτερινού Κέντρου για χοροεσπερίδα που έγινε τον Ιανουάριο του 2017. «Διαπιστώσαμε ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν ήταν υπογεγραμμένο από τον τότε Πρόεδρο και νόμιμο εκπρόσωπο του Σωματείου μας αλλά από ένα συνάδελφο ο οποίος δεν ανήκει καν στο μητρώο μελών μας…». Από την έρευνα που ακολούθησε αποκαλύφθηκε ότι τον χορό τον είχε διοργανώσει η ΔΑΚΕ-ΕΥΔΑΠ χρησιμοποιώντας το ΑΦΜ του Σωματείου, ότι ενώ η πρόσκληση κόστιζε 25 ευρώ το τιμολόγιο ανέγραφε 18 ευρώ το άτομο και ότι ενώ πουλήθηκαν 500 προσκλήσεις το νυχτερινό κέντρο είχε τιμολογήσει μόλις 2.200 ευρώ.

«Μιλάμε για κέρδος του Σωματείου 10.000 ευρώ. Όταν ρώτησα που βρίσκονται όλα αυτά τα
χρήματα και γιατί δεν παρουσιάζονται ως έσοδα στο Σωματείο ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι παρέδωσε στη ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ. Σε ερώτησή μου στον ταμία της ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ τότε κ. Σινιώρη πόσα χρήματα και με τι τρόπο τα παρέλαβε, μας δήλωσε ότι δεν είχε ασχοληθεί καθόλου με αυτό το ζήτημα και ότι το είχε χειριστεί τότε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ κ. Μανώλης Αγγελάκης… Κατά τη συζήτηση αυτή το μέλος του ΔΣ και αντιπρόεδρος της ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ κ. Σουλιώτης Δημήτρης μας δήλωσε ότι αποχώρησαν από τη ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ οι κ.κ. Αγγελάκης Μανώλης και Σινιώρης Γιώργος δεν παρέδωσαν το ταμείο και για το λόγο αυτό έχουν λάβει όχληση με επιστολές αλλά και εξώδικο…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αναφορά της προς τις εισαγγελικές Αρχές η εργαζόμενη της
ΕΥΔΑΠ ζητεί να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία συνδικαλιστών που εμπλέκονται στην υπόθεση επισημαίνοντας ότι η θέση των εμπλεκομένων είναι ισχυρή στο συνδικάτο της ΕΥΔΑΠ και πως είχε δεχτεί «προειδοποιήσεις» αλλά και απειλές!

Όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΜΠΑΜ

Πηγή:
Ereportaz.gr