26 Μαΐου 2020

Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός ή εκλογές τον Ιούλιο;

Τι θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Διχασμένοι εμφανίζονται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ότι αφορά την πιο ενδεδειγμένη λύση για την κυβέρνηση και τη χώρα: Εκλογές ή ανασχηματισμός τον Ιούλιο; Ο συγκεκριμένος μήνας αποτελεί ορόσημο καθώς θεωρείται δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει πρωτοβουλίες οι οποίες είτε θα έχουν να κάνουν με ένα μερικό λίφτινγκ στο κυβερνητικό σχήμα ή θα ανακοινώσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες του eReportaz οι εισηγήσεις τις οποίες δέχεται από τους πλέον στενούς του συνεργάτες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Αρκετοί υπουργοί με επιρροή στον πρωθυπουργό έχουν για παράδειγμα, εδώ και αρκετό καιρό, ταχθεί υπέρ των εκλογών. Η επιχειρηματολογία τους έχει βάση καθώς ο στόχος είναι απλός: Αφενός θα ξεπεραστεί το εμπόδιο της απλής αναλογικής και αφετέρου η κυβέρνηση θα έχει μπροστά της καθαρό χρόνο προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο για την επόμενη ημέρα στην Οικονομία. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμούν τα ίδια πρόσωπα, η τροχιά ανάπτυξης της χώρας μας ίσως δυναμιτιστεί από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο (στην Ελλάδα ξεκινάει ένα με ενάμιση χρόνο πριν την προβλεπόμενη προσφυγή στις κάλπες). Μάλιστα οι θιασώτες των εκλογών εκτιμούν ότι με την εικόνα διάλυσης την οποία εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τις πιθανολογούμενες νέες εκλογικές ήττες είναι πολύ πιθανόν “ο Μητσοτάκης να κυβερνάει για τα επόμενα 10 χρόνια”.

Στον αντίλογο υπάρχουν συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι ξορκίζουν όπως ο διάβολος το λιβάνι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιμαίνοντας ότι για θεσμικούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους αποτελούν λάθος οι πρόωρες εκλογές. Μάλιστα χρησιμοποιούν ως εργαλείο τα δημοσκοπικά ευρήματα τα οποία εμφανίζουν την πλειοψηφία της κοινής γνώμης να αντιμετωπίζει αρνητικά τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Τα ίδια πρόσωπα εισηγούνται ότι η κυβέρνηση οφείλει από εδώ και στο εξής να ρίξει όλο της το βάρος στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού της Οικονομίας και πιστεύουν ότι οι εκλογές θα προκαλέσουν νέους τριγμούς στο συγκεκριμένο επίπεδο.

Όπως και να έχει ο Ιούλιος αναμένεται να είναι ένας πολύ ενδιαφέρον πολιτικά μήνας και όχι μόνο…

Πηγή:
Ereportaz.gr