5 Φεβρουαρίου 2023

Εισαγγελική έρευνα για εγκληματική οργάνωση Λαυρεντιάδη με πρωταγωνιστή τον Πετσίτη

Ε­πέκταση των υπό διερεύνηση αδικημάτων τα οποία φέρεται να έχει τελέσει ο υπόδικος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχοντας ως βασικό εκτελεστικό βραχίονα τον Μανώλη Πετσίτη, γνωστό και ως «Μανόλο» του Μεγάρου Μαξίμου, διέταξε η εισαγγελία Εφετών επιστρέφοντας τον φάκελο της υπόθεσης στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, Κατερίνα Μήτρου.

Του Πέτρου Κουσουλού

Όπως αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ανώτερη εισαγγελική λειτουργός μελετώντας προσεκτικά τα στοιχεία της υπόθεσης και κυρίως το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος όχι μόνο δεν ενέκρινε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, αλλά διαπίστωσε ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ενδέχεται να έχουν τελέσει ακόμη περισσότερες αξιόποινες πράξεις. Κατά την εισαγγελέα Εφετών που χειρίστηκε την υπόθεση οι εμπλεκόμενοι φέρονται να εντάχθηκαν σε «εγκληματική οργάνωση» με επικεφαλής τον Λαυρεντιάδη με σκοπό να αποκρύψουν εκατομμύρια ευρώ από εταιρείες που όφειλαν (ΕLFE, EΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, κ.λπ.) και να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.

Η (παραλίγο) αρχειοθέτηση και η νέα παραγγελία

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Μ» πριν από περίπου δύο μήνες η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κατερίνα Μήτρου ολοκλήρωνε την έρευνα την οποία διενεργούσε με στόχο να ανιχνεύσει τυχόν ποινικά ελεγκτέες πράξεις γύρω από ένα ψηφιδωτό προσώπων και εταιρειών γύρω από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η συγκεκριμένη εισαγγελική έρευνα είναι διαφορετική από την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE για την οποία κατηγορείται ήδη ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος. Μέρος της υπόθεσης ΔΕΠΑ-ΕLFE έχει διαβιβασθεί από την ανάκριση στη Βουλή μετά την αναφορά Κιτσάκου σε πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα τον Νίκο Παππά. Ωστόσο, έκτοτε δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Κατά τις ίδιες, απόλυτα εξακριβωμένες, πληροφορίες η κ. Μήτρου έκρινε ότι ο φάκελος της υπόθεσης έπρεπε να αρχειοθετηθεί καθώς δεν προέκυπταν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων. Όπως προβλέπεται από τη δικονομία, η συγκεκριμένη πράξη αρχειοθέτησης έπρεπε να επικυρωθεί από την εισαγγελία Εφετών. Η ανώτερη εισαγγελική λειτουργός, η οποία μελέτησε, όμως, την υπόθεση, «είδε» όχι μόνο την πιθανή τέλεση αδικημάτων αλλά και νέες πράξεις που πρέπει να διερευνηθούν, όπως τη σύσταση συμμορίας. Ως εκ τούτου με παραγγελία της προς την αρμόδια εισαγγελέα ζητεί τη συνέχιση αλλά και τη διεύρυνση της έρευνας!

Το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα

Βασικό «όπλο» της εισαγγελικής Αρχής αποτελεί το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος το οποίο αφού πέρασε από χίλια δύο κύματα και στάδια ολοκληρώθηκε τελικώς λίγο μετά τον Μάιο του 2019. Προηγουμένως είχαν αποκαλυφθεί νέα στοιχεία για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και ειδικά ο ρόλος του περιβόητου Μανώλη Πετσίτη, του παιδικού φίλου του Νίκου Παππά και στενού του συνεργάτη κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέρος των ευρημάτων της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που κοινοποιήθηκαν από την επικεφαλής της Αρχής αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αννα Ζαΐρη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στον 17ο τακτικό ανακριτή και στην 4η ειδική ανακρίτρια και που έχουν πλέον εμπλουτίσει τη δικογραφία της υπόθεσης, αποκαλύπτουν τις ποικίλες δραστηριότητες που είχε αναπτύξει ο 44χρόνος Πετσίτης και ειδικά τη συνεργασία του με τους Κύπριους δικηγόρους και τις εταιρείες του υπόδικου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ακόμη, τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως ο Πετσίτης είχε αναπτύξει επικερδή επαγγελματική σχέση με επιχειρηματίες στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και της διαφήμισης, αλλά και με γνωστούς δικηγόρους των Αθηνών. Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι η τροφοδότηση των λογαριασμών του Μανώλη Πετσίτη από κυπριακές εταιρείες, με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.

Αρχικά, η έρευνα της Αρχής εστίασε στην εταιρεία BOSSAT HE N S SINGL E ME MBE RPRIVATE COMPANY, στην οποία ο Πετσίτης ήταν διαχειριστής και μοναδικό μέλος, αλλά και στην εταιρεία HOMELESS CAFÉ E.E., στην οποία ήταν εταίρος με ποσοστό 10%. Εν συνεχεία η Αρχή εξέτασε τις συναλλαγές του Μανώλη Πετσίτη με τους Κύπριους δικηγόρους Λάμπρο Πιερή, Σωτηράκη Παναγιώτου, Ιωάννη Κασουλίδη και Ερωτόκριτο Παπουτσίδη, τους οποίους ο Πετσίτης εκπροσωπούσε φορολογικά στην Ελλάδα.

Από την έρευνα αυτή προέκυψε πως οι Κύπριοι δικηγόροι εκπροσωπούσαν εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αλλά κατείχαν και την εταιρεία Διαφημιστικές Υπηρεσίες ΜΑΖΕ ΕΠΕ, η οποία βρέθηκε στην εποχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει πακέτα διαφήμισης από μεγάλες ΔΕΚΟ.

Στο μισθολόγιο του Λαυρεντιάδη

Σχετικά με τα δηλωθέντα εισοδήματα του Πετσίτη η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος διαπίστωσε ότι μέχρι το έτος 2015 αυτά κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο Πετσίτης είχε δηλώσει για το έτος 2011 άθροισμα καθαρών ποσών από μισθούς 16.955,70 ευρώ, το έτος 2012 ακαθάριστα έσοδα από ατομική επιχείρηση (υγειονομικού ενδιαφέροντος) ποσού 21.112,68 ευρώ, το 2013 μηδενικά εισοδήματα, το έτος 2014 άθροισμα καθαρών ποσών από μισθούς 1.272,64 ευρώ και καθαρά κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα 1.750,00 ευρώ, ενώ το 2015 είχε καθαρά κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα 17.500 ευρώ.

«Αντίθετα, από το έτος 2016 και εντεύθεν, η φορολογική εικόνα(αποδοχές) του Πετσίτη Εμμανουήλ, παρουσιάζουν κλιμακούμενη αύξηση. Από τους ανωτέρω πίνακες διαπιστώνεται ότι από το έτος 2016,μεταξύ άλλων, ο Εμμανουήλ Πετσίτης έλαβε το ποσό των 72.693,55ευρώ ως αμοιβή από επιχειρηματική δραστηριότητα από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ (ELFE SA) με ΑΦΜ 997930287,συμφερόντων Λαυρέντη ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ, ενώ το έτος 2017, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 128.500,00 ευρώ και πάλι ως αμοιβή από επιχειρηματική δραστηριότητα από την προαναφερόμενη εταιρεία», αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό κείμενο.

Σύμφωνα με την Αρχή, η ELFE ανέθεσε αρχικά στον Πετσίτη ρόλο συμβούλου «ως διαθέτοντα μεγάλη εμπειρία και γνώσεις που δύναται να παρέχει, τις οποίες επιθυμεί η ELFE, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει την υποχρέωση να παράσχει προς την εταιρεία συμβουλές διαχείρισης των εταιρικών και επιχειρηματικών της σχέσεων και συναλλαγών». Η σύμβαση ορίστηκε ως ορισμένου χρόνου, με έναρξη την 18η Ιανουαρίου 2016 και λήξη την 10η Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Η συνολική αμοιβή του συμβούλου, για την παροχή των υπηρεσιών του, ορίστηκε στο ποσό των 48.500 ευρώ. Ωστόσο, το συνολικό ποσό που εισέπραξε ήταν 79.955 ευρώ. Στις 212017, η ELFE συνήψε εκ νέου σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τον Πετσίτη, η οποία όριζε ως ημερομηνία έναρξης ισχύος την 112017 και λήξης την 30η Ιουνίου του2017. Την 3062017 συνάφθηκε εκ νέου σύμβαση παροχής υπηρεσιών για δύο ακόμα χρόνια, δηλαδή μέχρι την 30η Ιουνίου 2019. Και στις δύο συμβάσεις το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών ήταν ίδιο με την αρχική σύμβαση. Οι αμοιβές οι οποίες συμφωνήθηκαν ήταν, για μεν την πρώτη (11-2017 έως 30-6-2017),το ποσό των 48.500 ευρώ, πλέον του αναλογούντα ΦΠΑ και για τη δεύτερη το ποσό των 80.000 ευρώ και πάλι πλέον του αναλογούντα ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την Αρχή για το Ξέπλυμα, οι ανωτέρω συναφθείσες συμβάσεις μεταξύ ELFE και Πετσίτη ελέγχονται ως εικονικές, δεδομένου ότι η πρότερη εργασιακή εμπειρία (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) του δεν συνιστούσε «μεγάλη εμπειρία» και «ουδόλως εγγυάται ύπαρξη γνώσεων συμβούλου σε βιομηχανική εταιρεία χημικών και παραγωγής λιπασμάτων, αντίθετα με αυτό που ρητά αναγράφεται στις σχετικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών. Αφετέρου η μεταγενέστερη της πρώτης σύμβαση (30/11/2016) για την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών εκ μέρους του Εμμανουήλ Πετσίτη δημιουργεί έντονες αμφιβολίες ως προς το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών προς την ELFE SA και την κατ’ επίφαση παροχής συμβουλών διαχείρισης».

Πώς μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ

Η Αρχή μετά από αίτημα προς την εταιρεία ΔΕΠΑ έλαβε επικυρωμένο αντίγραφο του βιβλίου εισόδου επισκεπτών της εταιρείας. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στα αποσταλέντα επικυρωμένα φωτοαντίγραφα διαπιστώθηκε ότι ο Πετσίτης είχε επισκεφτεί κατ’ επανάληψη τις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΑ για να συναντήσει τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Θεόδωρο Κιτσάκο, δηλώνοντας κάθε φορά διαφορετική ιδιότητα, δηλαδή διαφορετικό φορέα που εκπροσωπούσε. Αξιον απορίας είναι για την Αρχή ότι σε κάθε επίσκεψη που πραγματοποιούσε ο Πετσίτης στον Κιτσάκο η παραμονή του ήταν ολιγόλεπτη και δήλωνε διαφορετική ιδιότητα και φορέα εκπροσώπησης, ποτέ όμως την εταιρεία ELFE της οποίας ήταν σύμβουλος. Πότε δήλωνε εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου, πότε ιδιώτης και πότε εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της CENTROFARO, εταιρείας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η Αρχή συμπεραίνει πως από τις καταχωρίσεις στο βιβλίο εισόδου της ΔΕΠΑ δίνεται περισσότερο η εντύπωση ότι ο ρόλος του Εμμανουήλ Πετσίτη ήταν ρόλος «μεσάζοντα» μεταξύ αφενός των εταιρειών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και αφετέρου του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ ΑΕ, Θεόδωρου Κιτσάκου.

Η σχέση με Ανδρικόπουλο

Στο κείμενο σημειώνεται πως ο Πετσίτης κατά την επίμαχη περίοδο διέμενε σε μονοκατοικία, την οποία έχει μισθώσει και καταβάλει τα μισθώματα για λογαριασμό του ο δικηγόρος Αθηνών Νικόλαος Ανδρικόπουλος. Tον Νικόλαο Ανδρικόπουλο προσέλαβε την ίδια περίοδο ως σύμβουλό του στη ΔΕΠΑ ο Θεόδωρος Κιτσάκος, ενώ ταυτόχρονα στο δικηγορικό γραφείο του απασχολείτο ο υιός του Θεόδωρου Κιτσάκου. «Από τα προεκτεθέντα, αυτό που μπορεί να διατυπωθεί ως βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι ανάμεσα σε φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους φυσικά και νομικά πρόσωπα, διαπιστώνεται εν τέλει η σύνδεσή τους και η ύπαρξη ‘συνεργασιών’», αναφέρεται σχετικά.

Από την έρευνα της Αρχής προέκυψε ότι σε λογαριασμό του Πετσίτη στην Τράπεζα Πειραιώς πιστώνονταν ως επί το πλείστον, ποσά που προέρχονταν από συμβάσεις εργασίας με διάφορα νομικά πρόσωπα (ELFE, IONIOS FINANCIAL,FORTHNET AE, TAF SPORTS, DPROJECT IKE & ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ). Εκτός των προαναφερόμενων, όμως, διαπιστώθηκε ότι την 12/7/2017 στο λογαριασμό πιστώθηκε έμβασμα 30.000 ευρώ με αιτιολογία B/O ARTEMIOU PIERI SYNERGATES D.E. P INVOIS48.Από τις αρχές του 2018 στον ίδιο λογαριασμό του Πετσίτη ξεκίνησαν να πιστώνονται χρηματικά ποσά που προέρχονται από εμβάσματα με αιτιολογία B/O ARTMER LTD και το νομικό πρόσωπο BOSS ATHENS (μοναδικός εταίρος ο Πετσίτης). Συγκεκριμένα ελήφθησαν, από την εταιρεία ARTMER LTD, το έτος 2018, τρία εμβάσματα συνολικού ποσού 16.500 ευρώ και το έτος 2017, ένα έμβασμα χρηματικού ποσού 14.000 ευρώ, ενώ από την εταιρεία BOSS ATHENS 30 μεταφορές κεφαλαίων συνολικού χρηματικού ποσού 87.078 ευρώ.

Το 2018 στον τραπεζικό λογαριασμό της BOSS ATHENS ιδιοκτησίας Πετσίτη πιστώθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των 112.480 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων προήλθε από την εταιρεία Λ.ΔΗΜΟΥ-Μ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ Ο.Ε. Στη συνέχεια, τμηματικά, μεγάλο μέρος του χρηματικού ποσού μεταφέρθηκε στον προσωπικό λογαριασμό.

Το τέλος του νήματος

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος βάζει τον Πετσίτη για τα καλά στο κάδρο της υπόθεσης ELFE- ΔΕΠΑ. Κατά την Αρχή, προκειμένου η ELFE να εμφανίζεται πλασματικά ως παντελώς στερούμενη εσόδων, άρα προς εξαπάτηση των πιστωτών της και κυρίως της ΔΕΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη δανείστριά της, έκαναν την εμφάνισή τους από τον Αύγουστο του 2015 και εντεύθεν παρένθετες εταιρείες, οι οποίες ανέλαβαν τη διαχείριση της λιπασματοβιομηχανίας και του προσωπικού της. Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες εμφανίζονται ως διακριτές, αυτοτελείς και ανεξάρτητες από την ELFE επιχειρηματικές οντότητες, οι οποίες ωστόσο συνδέονται απολύτως τόσο μεταξύ τους όσο και με την ELFE SA, καθώς και με πρόσωπα του περιβάλλοντος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Στο πλαίσιο της εν λόγω εγκληματικής ομάδας εντάχθηκε, μεταξύ των άλλων, ο Πετσίτης, κατ’ επίφαση σύμβουλος της εταιρείας ELFE, αλλά και των υπόλοιπων παρένθετων εταιρειών του ομίλου. «Το εν λόγω πρόσωπο ενεργούσε συστηματικά ως μεσάζων μεταξύ της ΔΕΠΑ (του διευθύνοντος συμβούλου, Θεόδωρου Κιτσάκου) και των λοιπών εταιρειών που εκμεταλλεύονται τη λιπασματοβιομηχανία», αναφέρει το σχετικό κείμενο.

Υποστηρίζει, δε, πως τα ανωτέρω πρόσωπα σε συνεργασία με τα λοιπά μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης» συσπειρώθηκαν και συνεργάστηκαν υπό την ηγεσία και την καθοδήγηση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, με τέτοιο στενό και μεθοδικό τρόπο, ώστε να αποτελούν μία καλά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα που σκοπό έχει την κατ’ εξακολούθηση τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων κατά της ΔΕΠΑ και των λοιπών δανειστών της λιπασματοβιομηχανίας Νέας Καρβάλης Καβάλας, καθώς και του ελληνικού Δημοσίου, παριστώντας πλασματικά αφερέγγυα την εταιρεία ELFE στο πρόσωπο της οποίας σώρευσαν το σύνολο των χρεών της λιπασματοβιομηχανίας, άνω των 300 εκατ. ευρώ, και ταυτόχρονα απολαμβάνουν τα κέρδη από τη λειτουργία της λιπασματοβιομηχανίας μέσω παρένθετων εταιρειών οι οποίες αποτελούν έναν και ενιαίο φορέα με την ELFE.

Πηγή:
Ereportaz.gr