5 Δεκεμβρίου 2022

10 νέα κρούσματα, 139 θάνατοι συνολικά-Στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές

Με 10 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2576 ενώ προστέθηκε ένας ακόμα θάνατος ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 139.

Την ίδια ώρα, 41 συνάνθρωποι  μας παραμένουν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ενώ έχουν λάβει εξιτήριο από  τις μονάδες στην εντατικής θεραπείας  71 ασθενείς.

«Όπως μου είπε ο καθηγητής Μπαμπινιώτης μας επιβλήθηκε απαγορευτικό στις μετακινήσεις μας και τότε με το απαγορευτικό, η μάσκα ήταν προαιρετική» λέει ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογιας  Σωτήρης Τσιόδρας εξηγώντας γιατί η επιτροπή έχει αλλάξει στάση και θεωρεί τη μάσκα υποχρεωτική σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Όπως  είναι για παράδειγμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς τα ταξί τα κομμωτήρια τα κέντρα αισθητικής τα καταστήματα τροφίμων τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια.

Με τα τελευταία δεδομένα του ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου λοιμώξεων να δείχνουν ότι τα παιδιά νοσούν πολύ λιγότερο από τον κορωνοϊό, ότι τα παιδιά με σοβαρή νόσο συνιστούν λιγότερο του 1% των σοβαρά  νοσούντων ότι επίσης κολλούν 3 φορές λιγότερο την λοίμωξη από τα άτομα ανω των 20 ετών.

Προχωράμε σταδιακά στην πολύ προσεκτική και ελεγχόμενη επιστροφή σε μία νέα κανονικότητα στην οποία θα πρέπει να ανοίξουν και οι βαθμίδες εκπαίδευσης.

Στη νέα αυτή κανονικότητα θα ζούμε με ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό  στην τσέπη, θα έχουμε μία μάσκα πρόχειρη.

«Λάθος οι μάσκες με βαλβίδες που είναι μόνο για ιατρική χρήση είναι εντελώς ακατάλληλες για χρήση από πολίτες χρειαζόμαστε μία απλή μάσκα» τονιζει ο καθηγητής κύριος Τσιόδρας.

Οι ανακοινώσεις της Νίκης Κεραμέως

σχολείαΑπό τη μεριά της η υπουργός υγείας και θρησκευμάτων Νικη Κεραμέως εξηγεί ότι το σχέδιο που συγκροτήσαμε για την επιστροφή των παιδιών στις βαθμίδες εκπαίδευσης είναι μετριοπαθές σε σχέση με τις κινήσεις που κάνουν άλλες χώρες.  Έτσι για την 11η Μαΐου, όπως είχε αποκαλύψει η ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ, έχουμε την επιστροφή των μαθητών της Γ λυκείου στα σχολεία με συγκεκριμένους όρους και κανόνες ενώ στις 18 Μαΐου θα πάνε οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και του γυμνασίου


Σχετικά Άρθρα:

Στα θρανία από 11 Μαΐου με Γ’ Λυκείου


Υπό διερεύνηση και άγνωστο ακόμα παραμένει εάν πριν από το Σεπτέμβριο ανοίξουν νηπιαγωγεία και δημοτικά. Σε περίπτωση που ανοίξουν η σχολική χρονιά θα πάρει παράταση μέχρι την 30ή Ιουνίου

Το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων έχει πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα τμήματα θα διαιρεθούν στα δύο, ο ανώτατος αριθμος των μαθητών θα είναι 15 άτομα και θα πηγαίνει το μισό τμήμα σχολείο Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή και  το άλλο μισό Τρίτη και Πέμπτη και την επόμενη βδομάδα θα αντιστρέφεται η σειρά.

Αντισηπτικό και αποστάσεις θα υπάρχουν παντού τα κυλικεία των σχολείων δεν θα λειτουργήσουν ενώ στα σχολικά η χρήση της μάσκας για τους μαθητές θα είναι υποχρεωτική

Οι πανελλαδικές για τα γενικά λύκεια θα ξεκινήσουνε την 15η Ιουνίου ενώ για τα επαγγελματικά λύκεια θα ξεκινήσουν την 16η  Ιουνίου.

Υπόλοιπες τάξεις πλην της Γ λυκείου δεν θα δώσουν εξετάσεις.

οι βιβλιοθήκες κατά διάρκεια του καλοκαιριού θα είναι κλειστές το σχέδιο θα επανεκτιμάται ανά εικοσιτετράωρο μαζί με την μέτρηση σε αληθινό χρόνο του αριθμού Ρ δηλαδή του αριθμού μετάδοσης μόλυνσης από άτομο σε άτομο  και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε σταδιακά σ’ αυτό το πείραμα το οποίο στο οποίο προχωρούν  όλες οι  χώρες Ευρώπης. Είναι ένα «πείραμα» επαναφοράς στην νέα κανονικότητα και μάλιστα δεν είμαστε η πρώτη χώρα που ακολουθεί αυτή τη διαδικασία γιατι προηγήθηκαν άλλες χώρες

Σχετικά με το φλεγμονώδης σύνδρομο που εμφανίστηκε σε 20 περίπου παιδιά στην μεγάλη Βρετανία αυτό που μοιάζει με τη νόσο Kawasaki ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ήταν καθησυχαστικός είπε ότι είναι λίγα τα παιδιά και ότι κατηγορήθηκε το εθνικό σύστημα υγείας της μεγάλης Βρετανίας πως προέβη σε πολύ γρήγορες αναγγελίες που πανικόβαλε όλο τον κόσμο

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

 

 

 

 

Πηγή:
Ereportaz.gr