5 Δεκεμβρίου 2022

Κορονοϊός: Κωδικός «σούβλισμα αρνιού» – Πώς θα αποτρέψει η ΕΛ.ΑΣ. τα καλέσματα στο σπίτι το Πάσχα

«Καμπανάκι» χτύπησαν τη Μεγάλη Παρασκευή στη κυβέρνηση οι εικόνες έξω από εκκλησίες, σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία 

Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αγνόησαν τα μέτρα και -πολλές φορές- χωρίς καν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό συνωστίστηκαν έξω από τα καταστήματα χτυπάει «κόκκινο» συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο για το κρίσιμο Σαββατοκύριακο, όπου κορυφώνονται οι εορτασμοί του Πάσχα.

Μάλιστα, σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα πιθανά καλέσματα γειτόνων σε σπίτια, βεράντες και αυλές, που είναι από πολύ δύσκολο, έως και αδύνατο να ελεγχθούν την Κυριακή του Πάσχα.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα, το οποίο η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, ώστε να μην διαλυθεί μέσα λίγες μέρες ότι χτίστηκε τον τελευταίο μήνα.

Κωδικός «σούβλισμα αρνιού»

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για την Κυριακή του Πάσχα στις γειτονιές. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι αρκετοί έχουν μπει ήδη στον πειρασμό να καλέσουν γείτονες ή συγγενείς ακόμη και για μικρής διάρκειας επισκέψεις, με καταστρατήγηση των κωδικών μετακίνησης, είτε του κωδικού για «παροχή βοήθειας» είτε εκείνου για τη «σωματική άσκηση» και «βόλτα κατοικίδιου».

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων.

«Αν υπάρξουν καταγγελίες δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί» δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για την διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα υπογραμμίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία».

Πάσχα με αυστηρά μέτρα, drone και ελικόπτερα

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τηρεί ευλαβικά τα μέτρα ήταν ο κύριος λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην προχωρήσει στην απαγόρευση των μετακινήσεων των Ι.Χ.

Το μόνο μέτρο που μπήκε, πέραν αυτών που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, είναι να αυξηθούν τα πρόστιμα στα 300 ευρώ στον οδηγό, 150 ευρώ στο συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδων από τις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της δεύτερης μέρας του Πάσχα.

Όμως, για να τηρηθεί η καραντίνα η αστυνομία ήδη εφαρμόζει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα ενταθεί ακόμη περισσότερο την Κυριακή του Πάσχα προς αποφυγήν συναθροίσεων.

Συγκεκριμένα, θα πετάνε ελικόπτερα και drones για τον έλεγχο των ταρατσών και των ανοιχτών χώρων και βεβαίως για να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος των διοδίων και των παραδρόμων προς τις εξοχικές κατοικίες. Παράλληλα όπως επισημαίνεται από την ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι εντατικοί και εξονυχιστικοί, αφού 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός.

Μάλιστα, σημειώνεται πως τα εκκλησιαστικά «παρατράγουδα» στον Επιτάφιο και στην Ανάσταση έχουν θέσει σε ετοιμότητα και τις εισαγγελικές αρχές.

Στο επίκεντρο οι εκκλησίες

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται 1.700 εκκλησίες στην Αττική, εκ των οποίων 100 Ιεροί Ναοί στην Αθήνα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές συναθροίσεις πιστών έξω από Ιερούς Ναούς.

Δεν αποκλείουν, όμως, να υπάρχουν κάποιες αυθόρμητες κινήσεις αφής του Αγίου Φωτός.

Περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά θα ελέγχουν επίσης για ανοιχτές πόρτες εκκλησιών, ιδιαίτερα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρχουν 150 περιπολίες ανά Αστυνομική Διεύθυνση στην Αττική προκειμένου να εμποδίσουν την μετακίνηση σε σπίτια συγγενών και φίλων για τις γιορτές.

Πού έχουν στηθεί μπλόκα

Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πού έχουν «σφραγιστεί» ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

  • Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρο Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών- Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρο Διονύσου, κ.λπ.).
  • Έντονη παρουσία έξω από ναούς κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση,
  • Αυξημένη επιτήρηση από σήμερα, με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στην Βαρβάκειο αγορά, στην Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας,
  • Αυστηρούς ελέγχους σε ανοιχτούς χώρους όπως το Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίο του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.


Πηγή