5 Δεκεμβρίου 2022

Κορυδαλλός: 13 συλλήψεις για τα επεισόδια έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου

Στη σύλληψη 13 προσώπων για παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού προχώρησε η αστυνομία την Παρασκευή (17/4) έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στον Κορυδαλλό.

Οι συλληφθέντες συμμετείχαν σε συγκέντρωση περίπου εβδομήντα προσώπων, που ζητούσαν έξω από την εκκλησία να γίνει περιφορά του επιταφίου.

Τέσσερις εκ των συλληφθέντων κατηγορούνται επιπλέον για αντίσταση κατά της αρχής και ο ένας για πρόκληση σωματικών βλαβών σε βάρος αστυνομικού.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε ακόμη ένα πρόσωπο, το οποίο συμμετείχε στη συγκέντρωση. Το πρόσωπο αυτό έχει συμπεριληφθεί στη σχηματισθείσα δικογραφία και αναζητείται να συλληφθεί, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος μάλιστα ανέβασε στο twitter βίντεο από το σημείο:

«Ιερό αντάρτικο»: Έσπασαν την καραντίνα και πήγαν σε εκκλησίες

Σε γενικές γραμμές οι πολίτες φαίνεται πως ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων και τα μέτρα τηρούνται ευλαβικά στους Ιερούς Ναούς της χώρας.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια περιστατικά με εκείνους που αρνούνται να συμμορφωθούν στις υποδείξεις της Πολιτείας.

Απίστευτες ήταν οι εικόνες το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής από τη Θεσσαλονίκη, με πολίτες να σπεύδουν στις εκκλησίες, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης.

Παραβλέποντας την απόφαση για κλείσιμο των Ιερών Ναών έως τις 28/04, στην συμπρωτεύουσα πολλοί πιστοί ήταν μαζεμένοι στον προαύλιο χώρο πολλών εκκλησιών και περίμεναν να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί.

Οι ειδικοί συνεχίζουν να εφιστούν την προσοχή και να λένε πως πρέπει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό.

Πιστοί βρίσκονταν έξω από τον Ιερό Ναό Άγιας Μαρίνας, Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Φανουρίου στην περιοχή της Τούμπας, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στους Ναούς έσπευσαν αστυνομικοί, οι οποίοι ενημέρωσαν τους πιστούς για τα μέτρα που λαμβάνονται αναφορικά με τις λειτουργίες των εκκλησιών.

Αντίστοιχα περιστατικά και στον Βόλο

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γερασίμου στον Βόλο «έσπασε» τα περιοριστικά μέτρα και άνοιξε για τους πιστούς, αγνοώντας την απαγόρευση των αρχών με τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως έγινε γνωστό, περίοικοι αντιλήφθηκαν την είσοδο πιστών στην εκκλησία και ειδοποίησαν την αστυνομία που μετέβη στον Ιερό Ναό και οι πόρτες έκλεισαν. Νωρίτερα στον Ιερό Ναό βρισκόταν μία οικογένεια με δύο παιδιά.

Παράβαση της απαγόρευσης παρατηρήθηκε και στον Άγιο Νεκτάριο Νέας Ιωνίας, όπου κατά διαστήματα άνοιγαν οι πόρτες και έμπαιναν μέσα οι πιστοί για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

Ουρές έξω από Ιερό Ναό στο Γουδί

Ακόμη, άνοιξε παρά τις απαγορεύσεις και ο Ιερός Ναός του Αγίου Θωμά, στο Γουδί, ο οποίος και έμεινε ανοικτός για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να προσέλθουν οι πιστοί και να προσκυνήσουν.

Ουρές σχηματίστηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου οι πιστοί περίμεναν τη σειρά τους για να προσέλθουν στο εσωτερικό του ναού και να μπορέσουν να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν στον Επιτάφιο.

Στην είσοδο βρίσκονταν δύο νεωκόροι, οι οποίοι «πρόσεχαν» την είσοδο και την έξοδο των πολιτών, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία συνωστισμού και συγχρωτισμού. Λίγο αργότερα, η πόρτα του Ιερού Ναού έκλεισε και οι συγκεντρωμένοι πιστοί αποχώρησαν από το σημείο.

Να σημειωθεί πως, με υπουργική απόφαση, οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές έως τις 28 Απριλίου, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αναχαίτιση του κορονοϊού. Ο στόχος της συγκεκριμένης απόφασης είναι η αποτροπή συνωστισμού των πολιτών έξω ή μέσα στους ναούς, κατά τις ημέρες του Πάσχα. Οι πιστοί έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την λειτουργία της Ανάστασης από την τηλεόραση, το διαδίκτυο ή να την ακούσουν από το ραδιόφωνο.