6 Απριλίου 2020

Τουλουπάκη: Παραδέχθηκε την παρακράτηση εγγράφων του FBI από την Προανακριτική

Η Ελένη Τουλουπάκη με σημερινή της επιστολή προς την προανακριτική επιτροπή της Βουλής παραδέχεται ότι το CD  που παρέδωσε δεν εμπεριέχει το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας για την Novartis και ότι λείπουν επίσης και τα έγγραφα του FBI επειδή είναι απόρρητα.

Στην επίμαχη επιστολή η Εισαγγελέας Διαφθοράς, φέρεται να επιβεβαιώνει πως το CD που απέστειλε προς διημέρου δεν εμπεριέχει το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας Novartis και παραδέχεται ευθέως πως λείπουν έγγραφα του FBI, επικαλούμενη για την άρνηση διαβίβασης τους στην Επιτροπή το επιχείρημα ότι είναι χαρακτηρισμένα με ρήτρα “απορρήτου” που για την περαιτέρω χρήση τους από άλλη αρχη απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αποστολέα τους, δηλαδή, της ομοσπονδιακής αρχής.

Πηγές της Προανακριτικής πάντως υπενθύμιζαν ότι η ίδια η κ. Τουλουπάκη είχε διαβιβάσει το 2018 στην πρώτη Επιτροπή για την υπόθεση Novartis που συγκροτήθηκε με βούληση της κυβερνώσας πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ, δύο αντίστοιχα εσωτερικά σημειώματα του FBI στα οποία αναφέρονταν αρχικά 7 και μετά τα 10 πολιτικά πρόσωπα, παρότι και εκείνα τα έγγραφα είχαν την ίδια ρήτρα απορρήτου.

Κατόπιν τούτου διατύπωναν το εύλογο ερώτημα, γιατί για εκείνα δεν είχε περιορισμό η κ. Τουλουπάκη ενώ για αυτά που κρατά τώρα στο συρτάρι της έχει.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν παράλληλα την παραδοχή της κ. Τουλουπάκη εξαιρετικά σημαντική, αφού όπως σημείωναν αυτό σημαίνει ότι η πρώτη Προανακριτική Επιτροπή επί ΣΥΡΙΖΑ που ολοκλήρωσε άρον άρον τις διαδικασίες της, αποφάνθηκε χωρίς να γνωρίζει το σύνολο των στοιχείων που υπήρχαν.

Σημειώνεται ότι η απάντηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς προέκυψε μετά το νέο αίτημα της Επιτροπής προς την ίδια να τους ξεκαθαρίσει ρητά κατά πόσο έχει αποστείλει τελικά το σύνολο της δικογραφίας συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων του FBI και της αλληλογραφίας της ίδιας μαζί του, όπως της είχε ζητηθεί.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2012 η εισαγγελέας Διαφθοράς έστειλε επιστολή προς την Προανακριτική επιτροπή της Βουλής εξηγώντας τους λόγους που αδυνατεί να στείλει το σύνολο της δικογραφίας. Η κα Τουλουπάκη εξηγεί ότι η δικογραφία έχει όγκο χιλιάδων σελίδων αλλά “η υπηρεσία δεν διαθέτει την απαιτούμενη γραμματειακή και υλικοτεχνική υποδομή”. Ως εκ τούτου ισχυρίζεται ότι “απαιτείται δε η συνδρομή του υπουργείου Δικαιοσύνης και της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών” ενώ απαιτείται η η διαβίβαση τους στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εκδοθούν τα σχετικά αντίγραφα. “Σας γνωρίζουμε ότι η προμήθεια τέτοιων αποθηκευτικών μέσων απαιτεί δαπάνη, την οποία, ομοίως, η εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς αδυνατεί να καλύψει, αφού δεν διαθέτει κονδύλια για οποιουδήποτε είδους προμήθεια”.

 

Πηγή:
Ereportaz.gr